Ekonomist

550

вољној мери. Отуд неколико милшона беспослених радника на селу, мада број запослених радника у индустрији расте.

"Док су индустрија и пољопривреда достигле свој предратни ниво производње, спољна трговина је достигла тек 40% предратне. При томе је нарочито један моменат од важности. Предратни извоз је био абнормално велики јер тадашњи руски владајући круговинису презирали однемилосрдне експлоатације сељака, док данас сељак и радник се знатно боље храни, роба се троши у земљи много више него раније, те услед тога мање. је остаје за извоз.

Могућности привреднога развитка у С.С.С.Р. огромне су. Успостављање нормалних кредитних односа донело би собом подстрек како за увозну тако и за извозну трговину. Додуше развитак и напредак С.С.С.Р. могућ је п без сарадње иностранства, али у томе случају он би неминовно био знатно спорнији. Међутим та сарадња је потпуно могућна, као што доказује искуство прошлих година. С.С.С.Р. не само да пружа могућности капиталу да ступи у трговинске везе у правоме смислу те речи, него му омогућава чак и да учествује у привредноме животу у облику концесија.

Два тако различита система, капиталистички и социјалистички, потпуно могу да постоје један поред другог истодобно, и да сарађују. Ова конференција ће значити известан корак уналред ако створи више разумевања за карактер тешкоћа кроз које пролави светска привреда, ако помогне побољшању привредних односа између капиталистичких земаља и СОС.Р., п ако на тај начин допринесе очувању мира.

"То је у главним цртама дуги говор г. Соколникова. Врло повољан прикав привредних прилика у С.С.С.Р. и позив упућен капиталистичким земљама на сарадњу.

Сасвим друкчије звучи говор г. Оболенског, истога дана по подне.

Пре 70 година, почиње г. Оболенски, славни француски економист Прудон — написао је једну књигу под насловом »Систем привредних противречности или филозофија мизерије«.. Ова формула потпуно се може применити и на наше доба. Да= нашњи привредни систем. у свету сасвим исправно се може окарактерисати као систем привредних противречности, .а социјална философија наших дана је лови делом философија. миверије.