Ekonomist

- = Ре -- Б55-

Овом приликом скрећемо пажњу на то, да је пољопривредни кредит врло скуп, нарочито у југоисточној и источној Европи, где нема ни једног добро организованог хипотекарног кредитног завода, који би могао давати позајмице у довољној количини, п где је, због тога, пољопривредно становништво при“ нуђено да се служи краткорочним банкарским кредитом са високом интересном стопом.

Због овог облика кредита су врло велики п трошкови производње, и, ако се још уз то узму у обзир врло тешки порески терети у поменутим земљама, онда се да лако разумети да пољопривредно стаповништво не може доћи скоро пи до какве чисте добити, или, пако је кад и оствари, она је врло минимална. Следствено томе, овом пољопривредном становништву и није могуће да путем штедње створи нов капитал, који је неопходно потребан за повећање пољопривредне производње.

Слаба куповна моћ пољопривредног становништва повлачи као последицу сразмерно слабу куповну моћ целокупног становништва. Зато би, дакле, било неопходно потребно, да се повећа куповна моћ пољопривредног становништва било путем подизања цена пољопривредним производима, било путем смањења трошкова производње. Подизање цена пољопривредних производа би се неповољно одаввало на потрошњу индустријског становништва, нарочито на раднике. А, међутим, је у интересу пољопривреде, да-се повећа потрошња њених производа.

Зато, дакле, за решење овог питања ваља прибећи смањењу трошкова производње. Исто онако као што се у индустрији обарање цена постизава употребом јефтиних капитала и ефикасних механичких средстава, и усвајањем добрих индустријских метода, исто је тако потребно, да би се постигло смањење трошкова производње и повећала пољопривредна производња, У пољопривреди прибећи употреби механичких средстава, вештачког ђубрета, побољшању земљишта ит. JL, снабдети се јефтивим капиталима. Ако ли прихватимо овај важан принцип како за цео свет, тако и с гледишта европске привреде, ваља се питати, прво, на који ће начин бити могуће доћи до пољопривредних кредита, и, друго, да ли ће Међународна Привредна Конференција моћи предузети или препору_чити мере, које ће моћи потпомоћи васпостављање нормалне привредне равнотеже повећањем хжуповне моћи пољопривредног становништва, које једино може да апсорбује индустријску