Ekonomist

556 = | 7

сунерпроизводњу, и да на тај начин омогући привредни мир целога света. |

По моме мишљењу, Међународна Привредна Конференција би могла да препоручи извесне мере. Прво, било би од ве"тике користи, да се установи један међународни институт за пољопривредни кредит, који би се оснивао на сарадњи погопривредних кооперативних заједница. Овај би институт могао ставити на расположење становницима једне територије вишак нагомиланих капитала на простору неке друге територије. Затим би се могао препоручити п конкретно установити систем дугорочних пољопривредних хипотекарних позајмица по ниској интересној стопи: пошто би ове позајмице, које би биле снабдеване свим потребним гаранцијама, у многоме потпомогле производњу и повећале куповну моћ пољопривредног становништва, као и његов ниво живота.

Зајмови за финансијско онпорављење равних земаља, као и вајмови за насељавање избеглица су били од срећног утицаја“ на светски мир, иако су, међутим, с привредног гледишта, ови зајмови били од мање важности, него што су пољопривредни кредити, чије ми установљење предвиђамо. Ја бих био срећан ако би се међународна Привредна Конференција позабавила овим питањима, и ја сам уверен, да би она у овој области могла учинити корисно дело, пошто је пољопривредни напредак сама валога светскога мира.

Uredba о građenju novih željeznica

Članom 314 finansijskoga zakona za godinu 1997-98 ovlaš"Ćuje se ministar /(nansija, da po saglasnom pristanku Ministtar'skog Saveta ı Pinansijskoe Odbora Narodne Skupštine, radi Sprovođenja štednje ı poslizavanja smanjenja rashoda, kao i sređivanja državnog gazdinstva ı privrednog života u zemlji, ı u opšte podizanja zemaljaske privrede, putem uredaba, po stavu II «1. Ustava, preduzima i propisuje sve mere, koje imaju za krajni су: smanjenje postednih i neposrednih državnih kao i samoupravnili dažbina u duhu čl. 97 Ustava i čl. 74 zakona o oblasnoj samoupravi 1 sbvaranja potrebnih uslova za uspešan razvitak zemaljske pri“vrede .