Ekonomist

569 Ако бисмо се ставили на гледиште могућих просечних приноса и ставимо их 5—7 товара по хектару, добили бисмо 2—3 пута више површине под хмељом од статистичких површина. Ови би бројеви требали да се још попну с обзиром на интерну потрошњу. Оволика грешка се не може претпоставити па ма колико били погрешни податци о обрађеним површинама и производњи хмеља. У оправдање тога говори и разлог, што су у тој години могле бити извезене и извесне количине хмеља из протнле године, што ће свакако имати много вероватноће. Много ближе стварности стоје просечни бројеви површина под хмељом и извезених количина. Према тим бројевима а на основу прорачуна један хектар доноси 9,88 товара хмеља. Налазимо да је и овај број као просечан и сувише велики и да би се још више попео, када би се урачунала интерна потрошта. Стога нам ни просечни број хектара не даје довољно сигурности за стварно стање. Али ако стварни број просечног извоза упоредимо са у опште утврђеном могућом просечном продукцијом код хмеља и имамо у виду и интерну потрошњу т.ј. ставимо 5—7 товара по хектару добићемо око 2542—93559 хектара или просечно у округлом око 3000 хектара. Ми мислимо, да смо на овај начин приближно утврдили право садашшње бројно стање површина под хмељом. (С обзиром на доцније закључке и нешто већа грешка неће имати никакав значај, зашто — видеће се доцније.

Из изнетих бројева види се, да нам је иностранство за нашу продукцију са просечно цигло три хиљаде хектара за последњих пет година плаћало просечно годишње 96,804.375 дин. а ми смо давали иностранству годишње просечно 3,441.946 дин. т. т.ј хмељ нам је донео просечно годишње у округлом -93,000.000 дин., бројеви који траже дубље разматрање и упоређење са другим културама.

Логично је што се овде одмах намеће питање величине уложеног капитала с обзиром на увевене суме новца.

Култура хмеља је посве слична култури винове лозе. Ако ставимо да један хектар хмељаника стаје 40.000 дин. онда. би значило, да је за 3000 хектара уложено 120,000.000 дин. У ових четрдесет хиљада динара урачунат је сав материјал и сви радови око подизања хмељаника. Ако узмемо да један хмељаник са скелетом издржи не више већ само 7 год. (има их, који издрже и дванаест па и више година), онда би значило, да би се ова сума имала да амортизира за 7 год. што ће рећи