Ekonomist

570 = =

годишње по хектару 5714 дин. или укпно 17,142.000 дин. Ово значи, да за све остале издатке око културе, евентуални интеpec на позајмљени капитал или уложени рад, ренту на земљу, преостаје по хектару око 25.286 дин. или за целу површину 75,858.000 дин.;и једна и друга цифра су толике, да обилно исплаћују све. Ако се узме у обвир сопствена радна снага произвођача, онда се тек може разумети, колико све остаје у његовој кеси, по досадашњим условима производње и продаје.

Важна је чињеница, да је просечна годишња сума примљена из иностранства толика, да исплаћује три четвртине укупног уложеног капитала у хмељарству. Дакле уложени капитал је стварно у другој години већ исплаћен, Да упоредимо културу хмеља са нашим најважнијим цереалијама пшеницом и кукурузом. |

Под пшеницом је било просечно годишње 1,503.388 хектара, а под кукурувом 1,907.509 хектара, штеница нам је донела из иностранства просечно годишње 366,408.845 дин. а кукуруз 668,667.000 дин. Ово значи да нам површине под хмељом у величини готово до део површине под пшеницом донесе просечно годишње око 5, суме, коју пшеница доноси из иностранства просечно на годину а код упоређења са кукурувом | воо део доноси око 1/,. Много је још интересантније упоређење са виновом ловом. Под виноградима је била за последњих пет година просечно годишње 169.883 хектара. Ова површина подмирује нашу потребу и дозвољава притицај далеко мање суме новца из иностранства (мислимо нешто око 20 мил. диИн.), око 4 пута мање према хмељу.

Када се узму у обвир данашње тешкоће у пољопривредној производњи ц необична рентабилност гајења хмеља, што јасно документују изнети бројеви, онда се може лако и разумети нагло ширење културе ове биљке. Добра тржишта и добре цене и најслабије привредне гране брво издижу исто тако као што лоши и најбоље обарају а често доводе и до врло мучног положаја. Али, и ако овако стоји данас, ипак нико не може знати ћуди тржишта од сада па ва 7 и десет година унапред. Зашто се хмељ толико високо данас још плаћа када су цене цереалијама толико пале, томе могу бити многоструки равлови, као : навала штеточина и других природних каламитета у досадашњим центрима производње хмеља, упропашћени хмељаници за време светскога рата, неродице, у опште веће потраживање хмеља на светском тржишту, даље, увећана производња.

А