Ekonomist

старог Зацког хмеља. Избачен је због своје слабе родности m замењен је већином аушевским, колико Je. писцу. познато овде сз виђа чак и голдинг. Данас се не тражи само квалитет већ и

квантитет. Аушевски и друге неке сорте одговарају овим 3е-

хтевима потпуно па се на тржишту бољи квалитет п не тражи. Био би стари зацки хмељ знатно скупљи те се не рентира ни произвођачу нити фабрикацији пива. Скупе сировине поскупљују производњу пива. Можда јесадашњи квалитативно нешто слабији од старог Зацког али и трговина и индустрија пива је њиме, као и многим другима, као што рекосмо, посве задовољна. Наравно у колико је квалитативно он бољи, у толико још боље. Тако је то било још пре 20 година тамо у центру хмељарства, па је вероватно и данас још тако.

_ Словеначки хмељ по свему судећи изгледа да води порекло од голдинга или бар делимице.

Потребно је да се расчисте питања о приоритету сората код нас и спроведу потребни огледи у разним крајевима, те да се добије јасна слика о томе, како где стоји и шта је где најбоље, те да приватна иницијатива без утврђеног правца и плана не преухитри, јер сепослеврло тешко пи прескупо мења, губи се у времену а уложени капитали се не пласирају како треба. Учинити треба све да се избегну могућа лутања, као некад и са виновом ловом,због чега п данас неки крајеви пију лоша и лошија, па можда чак и шкодљива вина. Признајемо да ово има својих тешкоћа. Али време не чека. — Приватна иницијатива ствара. Што се пре уради то боље. Моменте треба користити.

Да се искористи овај елан приватне иницијативе и евантуално и пијаце, треба што пре расчистити бар основна питања, протежирати сорте ва које падне бар привремена одлука, подићи прпоришта и распродавати саднице као пи калемове винове лове и ставити интересантима на расположење. Омогућити да се из државних шума добије што боља и што јевтинија грађа за скелете, дати органима власти у одређеним крајевима потребна упутства, створити што јевтинији кредит за циљеве хмељарства и пустити слободној иницијативи што више замаха, а никако је спутавати или доводити у положај зебње или плашње. Произвођач хмеља не може никада изгубити у просеку времена.

Ја се осећам необично срећним, што могу на основу чињеница изнети ово своје гледиште о култури хмеља код нас. Преко 20. година ја протежирам ову културу, која је много рапије требала да заузме место, које је почела сада заузимати.

писрррњић и ега