Ekonomist

763

Protivnik sam i svakog koncesioniranja dioničkih društava koje nigdje nije ispunilo svrhe, a najmanje kod nas, gdje se koncesije ne dijele po potrebi, već po političkoj boji ıli po vezama. Ako se pak usvoji princip, da se koncesija imade izdati svagcdje, kad Je normativnim propisima udovoljeno, onda je opet suvišan posao tražiti najprije dozvolu od admimaistrativmih vlasti, a onda opet od suda, kad je dovoljna i sigurnija kontrola ovoga potonjega.

Protivnik sam ı svake trajne kontrole nad bankom bilo sa strane države ili specijalnog kontrolnog društva ili kakove centrale novćanih zavoda, iza kojih opet stoji država,.

Ne treba propustiti niti Jedan otvor, kroz koji bi država bilo posredno bilo neposredno moglo stupiti u banku. Tu dolaze opet u obzir naše specijalne prilike, gdje interes političke stranke važi nad svim, ı gdje se putem kontrole pruža prilika za političke progone ı ucjenjivanja. Primjera za to ne trebam navesti.

Takova kontrola ne može sprečiti bankovni slom, Jer je kraj mnogostrukog ı kompliciranoga bankovnoga poslovanja temeljita kontrola nemoguća а 1 suviše dugotrajna. Povrh toga nesolidne će banke vješto moći iskoristiti u reklamne svrhe, da stoje pod državynim nadzorom, a neupućeno općinstvo držat će, da su ulošći u takovim zavodima posvema sigurni, ı Još će lakoumnije postupati sa svojom uštedom,.

Treba ustanoviti norme, po kojim se imade poslovanje banaka, koje rade s ulošeima, vladati. Treba po mogućnosti ı taksativno navesti, koji su poslovi zabranjeni, a poglavito treba ustanoviti, koja lica mogu biti birana u upravni ı nadzori odbor.

Prekršaj takovih norma imade se kazniti bilo disciplinski ili kriminalno, a povlači sa sobom ı materijalnu odgovornost svih organa, koji su protupropisno postupali, odnosno nijesu — 1 ако su mogli — takov postupak spriječili.

Država bi imala pravo, da u svakom: slučaju, kad ili uslijed prijave interesenata, ıli ex ollo dozna za prokupravilni rad, da odredi istragu, koju bi imao provesti trgovački sud uz uporabu stručnjaka.

Nemoguće mi Je u opšegu Jednog referata iznijeti svenorme, koje držim da bi trebalo usvojiti, pa ću ih tek-nabaciti držeći se pri tom poglavito onih norma, koji su u movijim zakonodavstvima ČSR, Austrije i Italije iznesene.

Ти treba u prvom redu ustanoviti visinu akc. kapitala kako sam to već gore spomenuo.