Ekonomist

= - МЕ = 12!

od njihovog iznosa zlatom ili devisama 9/, pokrića t. |. 90% cele cirkulacije, mora biti pokrito zlatom.!ć) -

Administraciju banke obavljaju Nemci. Bankom upravlja generalni savet koji se sastoji od 14 članova, od kojih je 7 Nemaca a 7 je izabrano iz stranih država. Predsednik generalnog saveta je ujedno i predsednik banke a on je Nemac (prvim predsednikoitn Reichsbanke imenovan je Dr. Schacht). Predsednik se bira na 4 godine a mora da ga potvrdi predsednik Reicha. Osim ovih je i komesar, koji je stranac, imenovan od generalnog saveta, čija je dužnost da konfroliše izdavanje novčanica (svaka novčanica mora nositi oznaku kontrole).

Banka može otvoriti Reichu kredit do 100: mil. zl. m. sa vrednosti isplate pre svršetka tekuće fin. godine Danke. |

Dobit banke deli se ovako: 8%/, od čiste dobiti pripada akcionarima kao dividenda; 20%, prenosi se п rezervni fond sve dotle dok fond ne dosegne visinu od 12"/ novčanica u prometu; od ostalka dobiva Reich 50%, odđ prvih 50 miliona zl. m. dobiti a akcionari ostalih 50%, od 50 miliona koji slede pripada Reichu зј, a akcionarima 1}, i LL di

Dawesov plan pokasao je u praksi već u samom početku dobre rezultate. 1 ako vreme od iri i po meseca nije bilo dovoljno da se ispita tačan kapacitet Nemačke i prema njemu da se omogući možda fačnija otplata reparacija, u planu je predvidjeno sve Što bi moglo biti od veće važnosti. Radjen je najlojalnije, najsavesnije i mogao je neograničeno da posluži za novu suradnju i da naiera na popuštanje kako sa strane saveznika tako i sa strane Nemačke. „Hoćete li pacifičkim putem da rešite OVO pitanje, primenite plan jer to je njegova zamisao“ rekao je MHerriot u tran. parlamentu 24. avg. 1924.

Plan nije savršeno delo. Plan nije potpuno rešio pitanje reparacije. On je samo sivorio bazu, stvorio kompas koji će vodili putem kojim treba ići da se pitanje reši. Da se taj predmet odstrani iz javnosti, iz političkog života, da bude bez ekonomskih

16) U planu se govori da mora biti pokritol|, (39","|o) zlatom. Ako se ta visini prekorači, plaća se porez i to: od 331,0, do 30% pokrića zlatom "|, god. poreza. 12 309) » 279) ” 2 50 7 Пт а а она ен i „, 250, više 1"|, za svaku godinu i to Za svaki 1", nedovoljne rezerve.

>,