Ekonomist

168

слово на хартији, Ми смо овај део закона поре нарочито TIH= тирали, да би се увидела сва апсурдност- једног од најјачих момената са којим се брани данашњи систем дуванског монопола и агитује противу слободне производње.

Ако је искрена жеља да производња дувана у нашој земљи добије пун замах, а да притом досадатињи монополски приходи не буду смањени, питање производње за извоз пли слободне производње мора се поставити на друге основе.

Те друге основе, за које ми овле излосимо одмах и конкретан предлог ради изменг опих седам чланова у петом одсеку закона о монополу дувана, биле бпл ове:

1. Прерада и продаја дувана за потрошњу у земљи остаје и даље државни монопол, како је закономпредвиђено, пошто је њи“ хоно одвајање об слебодне производње потпуно могуће спровести. у закону, без штеше по државни и фананспски интерес.

2. Производња је дувана слободна у целој Краљевини и може се обављашт у свима оним местима у којима климашске, тсренске п сошшалне прилтке допуштају успешно гајење и за које Удрава Дрожавних Монопола буде дала одобрење. То одобрење мгрп се дати на тражење нојмање 20 проагвођа ча са обаљезом, да ће дуван гтајшт" на површтни од најмоње о хектара.

3. ЈУ свакој општини, којој буде дато одобрење за гајење дувана, мора постојати дувтнипска задруга, основана по 00расцу кои буде ушврђен споразумно између Управе Државних Монопола и Задрузсних Савеза. Поред чисто задружних послова снакој таквој злдрузи биће дужност да прими на себе јемство за исправан род свих својих задругара у свима пословима око производње п даље манипулације дувана. Само чланови буванџијских задруга могу себавшти пропзводњом дувана.

4. За производњу дувана довољна је само пријава коју сваки поједини задоугар има сваке годане поднети преко задруге Управи Државних Монопола, у којој ће бити означен број струкова који жели да засади. Нико нема права смањити пријављени број струкона. Ако се приликом контролног бројања утврди, да је неко засадио већи број струкова, нето што је пријавио, пма платити одређену (казну) — таксу, али се засађен вишак не сме уништавати, већ се дотични пропзвођач по наплати прописане таксе има њим накнадно задужити.

5. У току и на крају бербе државни монополски органи дужни су утврдшти тачну количину обранор и осушеног дувана и њоме задужити сваког произвођача.

6. Сређен (укалупљен и уденчен) дуван има се одмах сместшти у задружне магацине, тде ће се под контро. том органа Управе Државних Монопола чувати до продаје. да то смеш“тање могу се задругама уступити под умерени закуп и празни државни магацини или њихови делови.

7. Управа Државих Монопола има првенствено право да за потребу својих фабрика ошкупа потребну количину дувана