Ekonomist

347

И ако је цео ефективан износ зајма релативно мали, он неће бити примљен укупно већ у три дела, од којих последњи после 16 месеца. И овде настаје једно ново питање. Ако је заиста овај зајам био неизбежан да би се створио обртни капитал Главној Државној Благајни и да би се исплатили летећи. дугови, и овде подвлачим релативно мале износе — зашто се није тражила моментана исплата целе суме — и омогућило редовно финансирање без неповољних последица које се јављају уз летеће дугове (нарочито „обавезе ранијих година) и недостатака обртног капитала, Да се случајно већ данас, у тренутку доношења новог буџета са предвиђањем суфицита, не рачуна позитивно са тим да ће Државна Благајна у своме редовном функционисању и после 16 месеца још увек наилазити на тешкоће које се другим начином не даду отклонити. Зар још 16 месеци оставити Главну Државну Благајну да се злопати и то кад зајмодавац моментано улази у пуном обиму у сва своја права,')

'Предвиђени начин исплате дуга (амортизације) може бити за теоретичара интересантан као једна од многобројних комбинација у модалитетима закључавања зајмова — и то када је на доколици. Али зајмови се не закључују ради разби бриге и утудавања досаде, већ ради особито тешких и 03 биљних државних потреба,

Рок за исплату овог дуга предвиђен је за један прецизирани дан =– | децембар 1958 године. С обзиром на напред наведено, држава ће првих 700,000.000.— дуговати 29 година и 8 месеца, других 700,000.000.— 99 год. и 4 месеца, а последњих 800,000.000. — 28 година и 8 месеца. Овај рок се приближава крајњој граници до које се по схватању у Сјед. Ам, Државама може продужити амортизација зајма — генерација која га је закључила, има га у току свога живота и да исплати. По моме схватању ово је једини симпатични моменат у целом овом зајму.

Најинтересантнији моменат у амортизацији овога зајма лежи у одредби уговора која се односи на начин како ће се доћи до средстава да држава буде у могућности да о

7) Пада у очи и услов да се позајмљени први део добија тек четири месеца по ступању овог уговора на снагу док зајмодавац ступа у сва своја права већ раније — има право да их реализује одмах по обнародовањА закона о овом уговору.