Ekonomist

354

земљи. За њих је уговором предвиђено да не морају ући у пословну везу са трустом. Ако би неко од тих предузећа изјавило да неће ући у пословну везу, држава је обавезна да од њега откупи за произведене жигице по предвиђеним ценама. Ове жигице откупљује од државе труст — али није одређено када, у коме року. Овде имамо ново кредитирање труста, без интереса и неодређеног рока; и колики бе терет по државну благајну бити, тешко је израчунати. Величина тога терета зависи од увиђавности труста — јер, према изјави Министра Финансија, капитал наших фабрика жигица за 809/, припада трусту. МИ зато, кад труст нареди фабрици да са њиме не улази у пословну везу, ова бе дати потребну изјаву а држава ће кредирати труст ну својим магацинима држати његову робу бесплатно.

в) Труст је добио право увоза и.извоза жигица. При томе, у читавом низу случајева он је ослобођен плапања царина. Пре свега, ако би која од садањих фабрика дошла у немогућност, услед у15 тајог-а а за време од три месеца, да производи жигице, труст има права да увози жигице без царине. Мав тајог је мало растегљив појам — штрајк радника може бити лако инсценисан, техничко онеспособљене фабрике може бити згодно изазвано — а штета по државну касу и интересе народне привреде неизбежна. Друго, труст има права да сву количину жигица, произведену у земљи, извезе и у земљу увезе исту количину па и луксузних жигица — царину опет не плаћа; за луксузне жигице монополска такса, то је изрично предвиђено, остаје иста као и за обичне жигице. Треће — и изван сада поменутог случаја — труст може да производи или увози луксузне жигице и жигице свију могућих врста у опште, а монополска такса има увек да остане иста.

И овде висина терета за државну благајну зависи од умешности и безобзирности труста.

г) „У интересу продаје Стаб (труст) има искључиво право публицитета на кутијама жижица у Краљевини... Речено оглашавање ослобођено је сваке таксе“. — Овако гласи једна од одредаба чл. 5 овог уговора. ИМ овде ће штета по државну благајну зависити од трговачке умешности труста.

д) Чл. 4 уговора, у своме почетку, гласи: „Влада се обавезује да за време трајања овога уговора неће вршити производњу жижица ма кога типа, ни полу прерађевина за израду