Ekonomist

= 307

Скуштина одобрава уговор... о уступању права продаје жижица и о 6//0/ процентном зајму у номиналном износу од 22.000.000.— долара“.

У првом тексту се на прво место ставља зајам а у другом уступање монопола. Зашто» Да се првим текстом није ишло затим да се колико толико ублажи први неповољни утисак који изазива уступање монопола жигица»> Текст говори о уступању права продаје а у питању је дскључино право производње и трговине. Овако нетачну стилизацију треба избегавати, јер она рађа неповерење.

2) Текст, о ослобођењу реклама на кутијама жигица, такав је да може лако доћи до сукоба приликом тумачења на које и какве се рекламе односи ослобођење.

3) Устав је дао као званично име нашој држави назив: „Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца“. Текст уговора зна и за једно друго име. Чл. 9, говори о обвезницама „Државе (Хи

4) Завршетак чл. 4. самог закона о овом уговору гласи: „а остатак ће сачувати као обртни капитал Главне Државне Благајне“. Заиста би било интересантно видети могућност да се овај обртни капитал сачува у годинама које се заврше са дефицитом.

Многи ће ми можда замерити што сам се на овом месту задржао и на овом питању. А оно није незнатно: хаос у изражавању рађа хаос у идејама, а хаос идеја уноси хаосу односе.

д) Пријем

Закључење овога уговора наишло је на повољан пријем и код једног дела привредних кругова, и код јавности, а да званичне и не помињем. У подвлачењу повољности ишло се тако далеко да се у закључивању овог уговора гледао необичан успех и необична способност. Сама опозиција у Народној Скупштини није толико напала зајам колико владу. Добија се утисак као да је и опозиција у души признавала да је закључење овог уговора успех.

Разлоге, да и овакав уговор може наићи на повољан пријем, гледам између осталих и у овим двема акутним чињеницама: ]) питање нашег новца још није скинуто са дневног |еда;