Fermenti i fiziologija

ои сл

зе нише Неј пива |-ИЕЂЕи

Дона та ве

јин =

а

еј пи поли при вађењу та

тала, алкални ФосфФАаТтИи и карбонати, утичу на активност липазе мења-

јући реакцију средине. Друге пак соли (хлориди, бромиди ит. д.)

убрзавају активност када се налазе у извесној концентрацији; изнад ове успоравају је. Један прави коферменат липазе није до данас нађен Интересантно је да је оптимална концентрација Ха С за активност панкреаене липазе, од прилике она која се налази обично у преву где је хлороводонична киселина желудачиога сока неутрализована. Жучне соли повећавају активност липазе, | У цревноме соку налази се липаза елична панкрељеној липази. ·

И код нижих животиња (крустацеа, мекушаца) налази се у цровном. сову липолитичан ерменат. Да ли постојим једна липаза желудачна,“ није утврђено; јер је вероватно, да липаза нађена у желудачноме соку није ништа друго до панкреасна или превна липаза која би „кроз пИлорус доспела у желудац. · % |

_ Код биља је липолитичан фејуенат нађен код а ти тпает-а, Реде ит-а и квасова. Када се истуцано зрно Рипинуса стави.у додир : са уљем, констатује се да ово претрљи хнаролизу ; Хеомх У изучава-. јући ту појаву из близа нашао је да је цитопласма, активни део зрна. Али, тудна ствар, када се тај цитопласма у одсутности уља метне у додир са водом, он губи тренутно особину да- хидролизује уље и у опште своју липолитичну моћ. О тога Хијбих мисли Да се у овом случају нема посла с једним правим Ферментом, п дао је томе активноме агенсу име липазеилина. ак а

Монобутириназа, Напттоћ“ је констатовао да се у крви налази један липолитичан ферменат. Али у ствари, као што је показао Атбћиз5“, то није једна

"прага липаза, јер не утиче на неутралне масти, већ на монобутирин

и неке естере нижих масних киселина (етил-рормиат,...) Хидролиза, ароматичних 'естера као што су салол, амилеалицилат, приписује се сферментима различним од липазе, али то не почива на озбиљним разлозима. Одређивање специфичности разних Ферментеких липолитичних _ акција није могућно, као год и за друге Ф врментке акције, да се изврши на солидној основи.

ТУ Ферменти беланчевина.

Пепсин. Под утицајем фермената, као год и под утицајем киселина, протеини се могу свести на разна релативно проста тела која, (а веро-

| М. Хилоцх, Сопетћђинон а Гебиде Фе Та зарот саноп Фез сотрв стаз. Ра-

118 (1906). И 8 Напмоћ С. БК. Асад, Зегепсез 128 стр. 758. 8 Атбћив. Јопгла! Фе рћуззојошје ТУ 455 (1905).