Filatelista

ГОДИНА 1!

СЕПТЕМБАР 1949

БРОЈ 1

ФИЛАТЕЛИСТА

ОРГАН САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ БЕОГРАД

„Лаше прве речи

После пуних осам година почињемо опет са издавањем нашег филателистичког часописа.

Други светски империјалистички рати фашистичка окупација, уништавајући све наше народне културне и друштвене тековине и установе, нису поштедели на подручју Србије ни филателију. Са даном уласка немачке војске у наше крајеве престале су да раде српске филателистичке организације, а ућутала је и филателистичка штампа. За време окупације штампани су само листови и часописи помагача окупатора, а у тој издајничкој работи српски филателистички кругови нису хтели и нису ни покушавали да сараbyiy. У тешким и по филателију врло штетним приликама, у којима је место филателије цветала спекулација, прави филателисти склопили су своје албуме са вером да ће убрзо доћи дан, када ће оку“ патор бити протеран и када ће поробљеној Србији и осталим нашим народима опет синути слобода.

То се уверење учвршћивало и јачало сваким даном, нарочито од тренутка, када су се наши народи, предвођени херојском комунистичком партијом Југославије под мудрим руководством вољеног друга Тита дигли на устанак. — Многи из редова филателиста узели су учешћа у народно“ ослободилачкој борби и истакли се као активисти на великом делу наше народне револуције.

(Са ослобођењем почела је обнова теш“ ко опустошене земље. Било је толико пречих и важнијих задатака да се на филателију у самом почетку није ни могло мислити. Али, постепеним сређивањем и нормализовањем прилика постепено јерасла жеља и потреба за поновним оживљавањем филателије као културног спорта са снажним просветно-пропагандним значајем.

__ После првих покрајинских провизорија Министарство пошта издало је у току прве две године низ добрих и укусних серија, које су чиниле основ новим збир= кама и као документи о историским и културним збивањима у нашој новој со-

цијалистичкој средини, те нове смишљено издаване и садржајне емисије дале су љубитељима и познаваоцима поштанске марке директан повод за обнављање организоване филателије.

Тако је 22. августа 1948. основан Савез филателиста Србије, који се, ево већ после годину дана свога рада појављује пред вама са првим бројем „ФИЛАТЕЛИ“ СТЕ“, који су сви филателисти Н. Р. Србије жељно очекивали.

Али, под новим условима, у социјалистичкој земљи, у којој је народна револуција заменила старе капиталистичке форме рада и живота новим, где се интерес појединаца увек и свуда подређује интересу заједнице, очекују и нашу филатеју нови задаци.

Савез филателиста Србије као издавач „ФИЛАТЕЛИСТЕ“ свестан је свога задатка и он ће се трудити да тај задатак савесно испуни на општу корист. Нарочито данас, када нашу земљу клеветају са Запада и са Истока, када се бестидно прелази преко огромних жртава наших народа, када се негира наш допринос за јачање социјалистичког табора у свету и када се лажно приказују наша стварност и наши напори за изградњу социјализма код нас, ми смо дужни да у свакој нашој активности на свим секторима нашег рада, па према томе џи на подручју филателије, допринесемо победи истине, која је увек побеђивала и која ће и овога пу~

та _ надјачати _ мрачњаштво _ немоћних сплетки. )

Ми, филателисти, доказиваћемо кроз поштанску марку и кроз штампу нашу

стварност, Слика „Партизанке“ са заставом и пушком у руци напајаће нашу омладину херојством бораца из народно“ ослободилачког рата; „Омладинска пруга“ остаће неизбрисив документ прегалаштва наше омладине за изградњу социјализма, пример и подстрек будућим нараштаји“ ма; »Република Македонија“ манифестоваће речито постојање нове републике, постојање једног до недавна истребљењу намењеног народа, народа који данас слободно живи и који се уз сарадњу оста лих народа Југославије слободно развија