Filatelista

Страна 20

Члан 20

Органи подружнице су: главна скуп“ штина, управа (управни и надзорни од= бор) и часни суд.

Редовна скупштина подружнице одр= жава се једанпут годишње, а сазива је управни одбор, најмање 8 дана пре дана састанка уз објаву дневног реда. Поред осталог скупштина подружнице олређује висину посебних чланских улога за потребе подружнице.

Ванредну скупштину подружнице мо= же сазвати и управни одбор Савеза, када то нађе за потребно. ~ Е

Управни одбор се састоји од претсед= ника, секретара, благајника и 5 чланова одбора. Веће подружнице могу бирати и потпретседника и заменика секретара, заменика благајника и књижничара.

Подружнице се обавезују потписом свога претседника и секретара или благајника. За њене обавезе Савез не одговара. Надзорни одбор подружнице састоји се од 3 члана, а решава спорове између чланова подружнице и управе подружни= це и између чланова међусобно. Против одлуке часног суда подружнице допуштена је жалба часном суду Савеза, чија је одлука коначна.

У погледу сазивања, рада и поступања главне скупштине „рада управног одбора и часног суда важе одговарајући прописи чл. 11, 12, 18, 14, 15 и 16 ових правила, уколико ова правила другојачије не прописују.

Члан 21

Подружница престаје, ако нема потребног броја чланова или ако је управни одбор Савеза распусти. У другом. случају последња управа подружнице има право жалбе главној скупштини Савеза, која доноси коначну одлуку, а у међу-= времену рад управе подружнице мирује, а интересе чланства заступа Савез.

У случају престанка подружнице њезина имовина прелази у власништво Савеза. Подружница престаје џи у случају, ако то надлежна власт нареди.

МГ. Измена правила и престанак Савеза. Члан 22

Савез престаје, ако главна скупштина реши да се Савез распусти, или ако то нареди надлежна власт.

Члан 28

За промену правила потребна је двотрећинска већина заступаних чланова, а за распуштање Савеза потребна је двотрећинска већина свих чланова Савеза.

ФИЛАТЕЛИСТА_ | род!

Члан 24

У случају распуштања Савеза његова се имовина предаје на чување Министар-

„ству пошта ФНРЈ.

Члан 25

Савез је правни наследник бившег Југословенског филателистичког Савеза у Београду, бившег Српског филателисти

счког друштва (пре рата С. Ф. клуба) у

Београду, бившег Југословенског филателистичког клуба у Београду и бившег Филателистичког клуба „Евжен Дероко“ у Београду. Од примљене имовине Савез ће бити дужан да измири потраживања и дуговања, највише у висини примљене имовине тих организација онима, који се пријаве са захтевима у року од једне године од ступања на снагу ових правила.

Решењем Министарства Унутрашњих Послова НР Србије број 48911 од 20 јуна 1949 године одобрена су ова правила Савеза Филателиста НРС са седиштем у Бе ограду и одобрено продужење рада овом Савезу по овим правилима.

С. Ф.-"С.Н

90. јуна 1949 год. Београд.

в. д. Начелника ТУ Одељења. Владимир Цакић, с. р.

ПРЕГЛЕД НЊИГА Н ЛИСТОВА

ЕШАТЕМЈА — Загреб — бр. 6/7 за јуни-јули 1949. са садржајем: Нова југословенска издања; — Нове целине ФНР Југославије; — Осебине југословенских марака; — Изложба и оцена нацрта нових марака; — Р. Маркус: Авионске марке нове Југославије; — Д. Новак: Македонско издање из 1944 год.: — С. Манжелеј; Чему служи ПРИРУЧНИК2 — П. Андерлић: Развој и напредак филателије у Словенији; — Основан је Савез филателиста Босне и Херцеговине; — М. Шомођи: Нови видици и путеви у филателији; — Тамо амо по флателији; — Колико има филателиста на свету; — Нове марке; Савезне и друштвене вести; — Разне вести; — Службене одредбе о новим изда њима марака и целина; — Како су настала имена земаља на свету.

ФИЛАТЕЛИЈА излави месечно, као орган Филателистичког Савеза Хрватске, под уредништвом Драгана Новака.