Filatelista

ay.

137) ČILE (Direction generale des 'postes -et telegraphes, Santiago, Chili): povodom 79"godišnjice Svelskog poštanskog saveza iZdana ie franko i avionska serija. maraka.

ЕАУ ИЕ ЕД и: LS FT M ya kJ

Tranko serija se sastoji od 2 vrednosti: 60 c crvena i.21/»> dol. plava. Obe marke su oblika širokog uspravnog pravoltgaonika sa slikom ЈНешлећа von Stephana. ispod koje se nalazi prigodan natpis i jubilarne godine.

Инж. АЛ. Ј. ПЕТРОВИЋ

ФИЛАТЕЛИСТА

- Toj. II

Avionska serija se takođe sastoji od dve vrednosti: 5 dol. zelene boje, i 10 dol соkoladaste boje. Obe su marke oblika ројоžemog pravougaonika ı sa istim crtežem, ko-

= ==

il pretstavlja zemaljsku kuglu preko koje lehH avion, a desno od aviona se nalazi bela petokreka zvezda. Ispod slike se nalazi prigodan natpis: Union postal universal i jubilarne godine 1874—1949.

УПУТИУ ФИЛАТЕЛИЈУ

ИЗРАДА МАРАКА

(Наставак ca

Марке се ве штампају појединачно, већ у табацима састављеним из мањег или већег броја марака. За штампање се израђују целе штампарске плоче („форме ').

Стварање штампарских плоча код раз= личитих "начина штампања је различито. — Код књиготиска правер израђује само основни печат, који се умножава стереотикијом или галванопластиком. Основни печат се утисне у какав метал, восак или дебели папир, и у њима се створе негативни отисци; на тај начин (се створи матрица. Ново изливени печати у такој метрици називају се клишеји. Ако се клишеји изливају у матрици оловом, тај се на чин умножавања назива стерестипија; матрица је овде од метала или папира, Код галванопластике матрица — од метала или воска — потапа се у галванско купатило и после извесног дужег времена преко матрице «се ухвати бакарна навлака, која је потпуно идентична (са оригиналним 0сновним печатом, и која се после одвоји и мспуни оловом ш тако оспособи за употребу; ови се клишеји називају галваноси или галванотипи. Тако добивени клишеји спајају се и утврђуџу на дрвеним

994 стране)

или металним плочама џи тако се стварају штампарске плоче или форме, — И код дубокотиска гравер нарађује (реже) само основни печат у челику; од њега се јаким утискивањем у меки челик ствера матрица, која се калењем отврдне и њоме се у једну плочу од меког челика утискује онолико пута, колико се жели да буде велики табак марака, па се и та плоча после калењем отврдњава. — Код каменотиска врши се умножавање помоћу јелног нарочито препарираног папира, на који се преноси првобитна слика са“ ли“ тографског камена; са овог папира пре“ носи се слика на камену плочу у броју одређеном за будући табак марака.

Са готовим плочама врше се разне пробе и коректуре на целим табацима, и кад и са тиме буде вршено, онда се при ступа дефинитивном штампању марака.

Штампарске плоче могу бити равне или у ваљку. Ваљци за штампање стварају се на тај начин, што се најпре изради равна плоча, којој се затим да облик ваљка. i

Величина штампарске плоче, па и та бака, зависи од жеље наручиоца или свр“