Filatelista

Год, Н.

НАШИ пригодни жигови

ПРИГОДНИ ЖИГ mi САВЕЗНОГ ВАЗДУХОПЛОВНОГ СЛЕТА У РУМИ У вези обавештења о двом жигу у 6 броју нашег листа, на стр. 198 доносимо слику жига и тачан опис: Жиг је јељнокружан црне боје, величина пречника 30

мм. се натписом у кругу »Ш1 БАМЕХМ VAZDUHODPLOVNI SLET / RUMRBx: 570) (66 прсменљивим датумом са ознаком времена предаје у једном реду. Изнад датума је цртеж авионске елисе а испод „1950—"' ПРИГОДНИ ЖИГ ЈАДРАНСКЕ РЕГАТЕ У СПЛИТУ

У вези обавештења о жиговима „Јадранске регате“ у нашем листу бр. 5, на стр. 198, доносимо слику жига поште у Сплиту и тачан опис: Жиг је једнокрју“ жан, црне боје, величине пречника 31:/2 мм, са ватписима у кругу »ЈАРКАМУКА КЕСАТА БРЕ ТЕ», са цртежем једрилица у средњем кружном пољу, а испод њих У луку сталан датум „6 — 16. УШ. 1950.".

Пригодан поштански жиг поводом дана народног устанка у Хрватској

Решењем Министарства пошта број 6754/50 од 5 јула 1950 год. одобрена, је употреба пригодног жига за жигосање поштанских пошиљака на дан 27 јула 1950 год. Жиг ће употребљавати пошта у Ораховици, месту почетка народног устанка

тле у Хрватској. нај жиг је израђен од гуме и има текст: „Дан народног устанка Ораховица" и датум: „97. VII, 1950”.

B. M. Пригодан жиг поводом шаховске олимпи–

Јјаде у Дубровнику e

Решењем Министарства пошта GOO 16680/50 om 30 јуна 1950 г., олобрена је употреба пригодног поштанског жига за жипосање поштанских пошиљака за воеме трајања шеховеске „олтимпијале. Жиг ће се почети употребљгвати на дан 20 августа 0. г. када почиње олимпијада.

Жоиг садржи текст:

„Шахевека олимпијада 1950 — Дубровник“, а преко средине жига налази се покретан датум.

5. M.

ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ИЗЛОЖБА У ДУБРОВНИКУ

Како (смо извештени из Дубровника Филателистички клуб као подружница ФСХ пртредиће паралелно са Шаховеском олимтијадом (филателистичку изложбу, и то. од 20 до 31 августа ID. IT.

За ову изложбу одобрен је од стрлне Министарства отт и посебан пригодни жиг, талао ла ће се за то време у Дубровнику употребљавати два пригодна жига. један за Шаховску олимпијаду, други за филателистичку изложбу.

Осим тога ће се на специјалном шалтеру изложбе продавати комплетне сери– је наших издања: „Ауто-пут“, „1 мај. и „Ваздухопловни 'слет"> поништене изложбеним жигом у прсиввољној количини са малим надотлатком (на номиналну вред= ност ових серија.

Сваки посетилац Изложбе уз улавницу моћи ће да купи по једну комплетну серију марака Шаховске олимпијаде, поништену пригодним житом Олимпијаде. Цена улазница за шзложбу је 10— ИН.

Да би Филателистички клуб у Дубрпвнику омогућио набавку O a коверата са житовима опецијатним сабирачима, одлучила је да удовољи свим благовремено пришспелим наруџбама — појединих подружница. — У ту сврху треба да: се новац _дозначи на Чековни рачун 555-1-9360839 код Комуналне Банке у Дуоровнику. — С обзиром да још нису OM ређене цене серијама, које ће се тродавати на изложби, код 'наручивања треба доставити „номиналну вредност горе назначених серија — а разлику ће ФК ДуОровник као и поштаринју „наплаћивати паузећем.

М. В.

СИ ЕРИ ИН