Filatelista

ХОЛАНДИЈА

У почетку маја 1950 пуштена је у течај једна провизорна марка израђена од

марке из 1947 год. са сликом краљице . 3

Вилхелмине, са црним претиском нове врелности: 6 с. на 72 с. мрко-црвена.

__ ФИЛАТЕЛИСТА

МИ Ре

ЧЕХОСЛОВАЧКА

5 VI 1950 издате су 2 марке у спомен“ 5-годишњице писца и песника С. К. Нацмана. са истом (сликом пишчевом на обе=ма маркама: 1.50 Кр. отворено-смеђа и 5 Кр. љубичасто-смеђа.

~

из САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

НОВА ПОДРУЖНИЦА У СВЕТОЗАРЕВУ

17 маја 1950 одржана је у сали Градског Наролног Одбора оснивачка скуп= штина нове подружнице Савеза Филателиста Србије у Светозареву.

Скупштини је присуствовао 51 члан.

Дневни ред: 1) Бирање радног претседништва: 2) Значај филателије у новој социјалистичкој Југославији и разлози за оснивање подружнице у – Светозареву; 3) Оснивање подружнице СФС у Светозареву и бирање управе; 4) Разно.

По избору радног претседништва ши пријему дневног реда говорио је Светозар Матић о значају филателије и 0 разлозима оснивања подружнице и у кратким пртама упознао присутне филатетисте са значајем и развојем филателије и са њеном реорганизацијом после ослобођења до данас, када се филателија уздигла и за њу се развило интересовање код наших радних људи. Да би се развио што успешнији рад и постигао јачи контакт међу филателистима, настала је неминовна потреба да се у Светозареву сснује подружница.

После тога канлдидацијони одбор предложио је листу управе, која је једнотгласно усвојена:

Управни одбор: Претседник Коста Ђорђевић, пенз. контролор држ. жел.; секретар Светозар Матић, шеф фин. отсека ГНО; благајник Драгомир Томић, планер ГНО; шеф размене марака Илија Резнеровић, чин. Среског суда; руководилац омлад. секције Драгослав Стаништић, матурант гимн.; чланови управе: ДрВладимир Ђорђевић, лекар из В. Плане, Беривој Црнкавић, шеф рачун, кланице „Јухор“ и Љубиша Вучковић, перс. рефер. „Мораве“.

Надзорни одбор: Ђорђе Павичевић директор „Народне апотеке“ и Душан Јовановић, шеф планског отсека ГНО.

Суд части: Др. Станимир Раковац, лекар СНО, Бранко Вукичевић, правни референт ГНО п Миле Јаковљевић, књиго- вођа „Мораве“. ~

После избора изабрани претседник се“ захвалио на избору и поверењу, па се“ прешло на последњу тачку дневног реда и после дискусије о постављеним предлозима решено је: 1) Да се састанци одр-“ жавају сваке прве недеље у месецу, при“ времено у просторијама Комуналне банке; 2) Да подружница одмах набави каталог; 3) Да се убире чланарина за Савез и за подружницу по 10— динара месечно; 4}. о набавци марака преко Савеза; 5) да се“ попишу претплатници на часолис „Филателисту“ и да се један примерак набавља за подружницу; 6) да се прикупи ОД сваког члана на име депозита по 200дин. за набавку нових марака; 7) да се набави материјал за израду класера.

У вези (одржавања _ оснивачке скупштине, три дана раније, иницијативни Одбор направио је, у циљу пропаганде филателије, једну малу изложбу марака, која је била изложена у излозима „Народне апотеке“. Изложба, и ако је била скромна, али је била укусно опремљена, те је привукла пажњу грађанства и заинтересовала омладину. Изложба је била састављена од првих марака Србије, затим. Дрне Горе, марака окупиране Југославије и издања ФНРЈ после ослобођења. Као реткост, била је привукла пажњу новинска марка из 1866 године, на крагујевачким новинама „Јавност“.

Адреса за све послатке за Подружницу: Светозар Матић, шеф фин. отсека ГНО. — Светозарево, Славке Ђурђевић ул. бр. 1.