Filatelista

_ ka uspravnog pravougaonika, i cbe imaju

isti crtež, koji pretstavlja, zemalisku kuglu,

pored koje ie pri dnu levo grb Berna na

marki. Iznad te marke je natpis: Ветпе; а _

ispod nje iubilarne godine. Na jednoj traki iznad zemaljske kugle, nalazi se "prigodni natpis. пау .

147) VEL. LIBAN (Direction generale du Ministere des postes el ićIlćgraphes, Beyrouth,· Liban): u spomen 75-godišnjice Svetskog poštanskog saveza izdane su dve serije maraka, franko marke za običnu pošlu i marke za avionsku poštu. Serija maraka za

običnu poštu sastoji se od tri vrednosti: 5 pljubičasta, 7,50 p-crvena, 19,50 p-plava. Ove su marke oblika položenog pravougaonika, i imaju isti crtež, koji pretstavlia poštanskog vesnika, koji na kamili jaše pored balbeških ruševina. Serija maraka za avionsku poštu sastoji se od dve vrednosti: 25 p-plava i 50 Dzelena. Obe su marke oblika изргаупог ргаvougaonika sa istim crtežem, koji pretstavlia helikopter iznad grada.

148) MMOZAMBIQUE (Direclion des PTT, Lourenco Marques, Mozambique): 10 X 1949 god. izdana je jedna spomen marka od 4.50 esk, u plavoj boji. Marka je oblika uspraynog pravougaonika sa crtežem, koji pretslavlia zemaljsku kuglu, oko koje je u krugu prigodan natpis, a levo ispod kugle je pismo sa pečatima.

ФИЛАТЕЛИСТА

Sa istim crtežem, samo sa рготепјеп т natpisom zemlje izdale su spomen marke i ove portugalske kolonije:

149) PORTUGALSKA INDIJA (Repartition centrale des PTT, Nova Goa, Inde роtuquaise): 10 X 1949 god. izdana prigodna marka od 2!/>» r. u crvenoj boji.

150) MAKAO (Repartition centrale des PTT, Macau. \Macao): i0 X 1949 god. izdana prigodna marka od 32 A u liubičastoj boji.

151) TIMOR PORTUQAIS (HRepartition centrale des PTT, Dili, Timor Portuqais): 10 Х 1949 god. izdana iedna prigodna marka cd 16 A u smeđoi boji. 5

152) TUNIS (Direction de ll'Office des postes et tćelćgraphes, Tunis, Tunisie) u Ok tobru 1949 god. izdana ije prigodna serija od tri vrednosti: 5f-zelena na plavom раpiru. 15 f-crvena na plavom papiru i 25f indigcplava na plavom papiru. Sve su marke

oblika uspravnog pravougaonika i imaju isli crtež, koji pretstavlia poštara na konju, iza njega džamiju sa visokim minaretom, iza nje zemalisku kuglu na kojoi se nalaze jubilarne godine. U polukrugu iznad kugle nalazi se prigodan natpis, a iznad toga avion u letu.

(Nastaviće se)