Filatelista

ИБРО Х. ХАРАШЛИЋ

"За здраву н норисну филателистичну делатност омладине

Један од највећих, у исто вријеме и нај_ одговорнијих задатака, који це преузела

наша социјалистичка филателија, је преваспитање наших филателиста, у првом релу омладине. и стварсње истинског социјали= стичког филателисте. Тај залатак није лак, нарочито када се узме у обзир да је за стварање таквог филателисте потребна ликвилација још ту и тамо заосталих нездравих, и нама страних озобина бивше капиталистичке филателије, која се одржавала у тежњи до филателија буде среглство за богаћење појединаца и начин помоћу кога ће се вршити шпекулација са маркама. Пред нама је залатак да од неших 'омладинаца и омладинки створимо филателисте, који ће у сабирању марака гледати начин и срелство за своју разоноду, за своје културно уздизање, за упознавање борбе наших народа да под ру= ководством КПЈ и друга Тита изграде ооцијализам. Величина улоге, коју је на себе узела наша филателија, огледа се у томе што ude она преузела задатак да, стварајући истинског филателисту. створи код њега потребу, да у марци, као предмету сабирања, гледа нешто лијепо и корисно, што ће пробудити осећање за естетику, која тежи за добром и лијепом марком. Такву филателију, која на тај начин из грађује филателисту и даје мопућност ла кроз сабирање марака зна разликовати лијепо 'од ружнога, напредно од заосталот, добро од лошег, прима на себе велики, одговоран, али и частан задстак. Напта филателија је преузела тај задатак, она га већ спроводи у дјело и она ће га довести побједоносно до краја, На нама, филателистима, је да помогнемо настојање наших народних власти ло изграде такву филателију, која ће по својим формама и циљевима (одговарати пчтересима филтателије уопште, интересима филателиста, интересима државе и наше друштвене зајелнице, јер само таква филгтелија ће у пот= пуности бити социјалистичка,

Досадашњи рад и пракса нам показују дазсмо ми и до сада већ доста учинили по питању стварања истинског филателисте — аматера, који сакупљању марака прилази са посебном љубављу и осјећајем. Меи (смо већим дијелом успјели да филателија код (нас (буде здрава, пропресивна, организована и мадовна. То су главне особине наше социјалистичке филателије, које њу, као такву, и претстављају (и која је

постала занимање и забава широких слодева наших радних људи. Здрава, прогресивна, срганизовена и магавна филателија помаже лржави и њеним напорима за изградњу социјализма У нашој земљи; такву | филателију "помаже и помагаће држава; за таквом филателијом треба ла тежи и иде сзаки добар и истински филателиста. Ми смо доста тога учинили у стварању таквог филателисте међу омладином, која претставља добар постотак чланства 12ших филотелистичких савеза по народним републикама. Дојста је учињено и доста де труда покавано, гли се не можемо и не смијемо задовољити са овим што је ло сада учињено. Ако дубље анслизирамо резултате постигнуте на подизању и изградњи наше филателије, доћи ћемо ло закључка да се јсш доста треба и мора урадити, да би се створила онаква фила= телија, која одговара ношој сопијалистич= кој стварности.

Мора се много још учивити, нарочило међу 'омлапичом, јер је она' та, која ће даље развијсти нашу филателију и волити ка новим и још бољим успјесима. Зато пшжтање омладине и питање рада са њом кроз филателистичке савезе претставља питање, које треба посебно да се третира и обрађује. Ја ћу у овом чланку покушати да 'обрадим то шитање и да лам приједлоге за рад са омладином.

Јелно од најважнијих питања у раду са омладином је уношење у рад система и интересантнагти. Потребно је да рад буде тако постављен да кроз њега заинтерегујемо омлаљину и на тај начин појачамо вољу за посао за који се опредјелила. Треба тежити да омладина заволи филателију, а то ће се шостићи на тај начин, ако она осети практичне користи. На пример, ако ученик одјети да му сакупљање марака омогућује лакше, брже и (са више разумевања савлађивање школског градива; радник — ученик у привреди, ако осјети да му филателија и бављење (са њом подтже културни ниво и омогућава да лакше схвати ствар са којима се у свом послу свакоднезно (судреће итд. На овај начин ћемо заинтаресовати 'омлашину и она ће заволетл филателију и гледаће у њој забаван, културан и за њу користан спорт. Досадашња пракса нам 'показује да се питању омладине и њеном раду кроз филателистичке савезе није поклањала она пажња, коју стварно то питање тражи.