Filatelista

MH

ДА ЛИ ЈЕ И ОВО ПРИГОДАН ЖИГ>

Као што се види из слике, то је жиг

поште Сплит |, који се употребљава на.

упутничком шалтеоу те поште. Шри дну жига, на већем делу кружне површине налази се један замрљани део, који може за подсећа и на море, као на камене врлети Далмације. Али, није ниједно од тога двога! То су још остаци „братског рада“ усташа и њиховог поглавника, — то су

остаци поншштеног натписа у ћирилици на жигу који је употребљаван пре окупације.

Зар би било тешко и скупо повлачење тих жигова 2!

JAVU JUTWC 777 OL CO POJOMI

сФРАЛСИСФИКАТИ

ФАЛСИФИКАТ ГУМЕ НА МАРКАМА

На општим · састенцима беотралских подружниц= С. Ф. (С. примећена је појава серија Хрватске бр. 1—8 и 9—28 (по каталогу „Југофилателије“) са лажном гу= мом. Лажна гума је лобро успела и лако може да превари необазривог скупљача.

Пошто је претисак у књиготиску ути снут на готовим маркама, лакле гумираним) оставља приметан рељеф на гухми. Тога рељефа нема на примерцима са ламном тумом, јер је у овом случају гума панесена после претиска. Ово је важан знак за гаспсазнавање лажног гумирања, = У овом случају.

Пожељно је га „Јупофилателија“, која по званичној дужности врши контролу лошиљака марака за иностранство, не лопусти да наши скупљачи — можда, и из незнања == шаљу марке са лажном гумом у илострачство, чиме худе угледу наше фи= лателије, а у исто време и наше земље.

С. Манжелеј

ИЗ САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

ОСПИВАЊЕ ГОДРУЖНИЦЕ САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ У БЕЛОЈ ЦРКВИ

Филателисти у Белој Цркви, где их је приличан 'Орој, нису до сада имали своје филателистичке 'организације. Мањи део њих је био учлањен директно у Савез филателиста (Србије, док је део њих био неорганизован. Обзиром на број довољан за оснивање подружнице, али из осећања потребе да'се иста оснује, да се филателисти Беле Цркве прикупе у једну организацију преко које ће моћи успешније гајити овај корисни спорт, одржана је 9 јула 1950 г. оснијзачка скупштина на којој је основана потружвица.

Оснивачка скупштина је одржана у просторијама Мезног ишндустријства и занатства, којој је присуствовзо већи орој белоцркванских филателиста, Скупштини је присуствовао друг Милан ВлаисављеBih, као делеггт подружнице СФС-а у Вршцу, чији је секретар. Он је руководио освивачком скупштином.

Скупштина је имала свај дневни ред:

1) отварање скупштине, избор радHOP претседништва, зелисничара (и два оверача записника);

2) реферат о значају формирања подружнице у Белој Цркви;

3) Избор управних органа подружнице;

4) одређивање чланских допринсса и авансл:;

5) питања и предлози. С

Присутни _ филателисти примили су предложени дневни ред без икаквих примедаба па се потом прешло на рад по тап= камл дневног реда.

У управни одбор подружнице изабрани су другови: претседник Корнел Ђура, служб. штов. ун. оте. СНО; потпретселник Пензеш Михајло, служб. „Оре-маг-а“, бла= гајник Деме Јошка, кројачки радник: чтла= кави: Архангелски Евгеније, филат. публициста, Ленер Никола, свештеник, Хуњар Емил, свештеник, Чежек Вацлав, кројачки радник; Стојковић“ Борислав, ученик гимназије. У надзорни одбор су изабрани: Станковић Јоца, служб., Деме Јозефтина, кројач. радн.; Стојковић Ђока, службеник „Сремаг-а“. ;

У суд части ay изабрани: Косина Рајнхорд. судија у пензији; Книлдл Ело, свештемик; и Мокрачек Каролина, домаћица.

На скупштини је донета одлука о висини чланарине, која је саображена чланарини београдских друштава, Затим је ре-