Filatelista

__ Страна 94 радника у фабрикама и рудницима и сељака у сељачким радним задругама, а резултати такмичења показују да смо споаобни и сами без ичије помоћи да изпрадимо социјализам. 5

- _ За време Народноослободилачког рата, под руковоршством наше Шартије и друга Тита, наши (борци су се такмичили ко ће више побити непријатеља појединачно, а затим колективно по јединицама, чија ће јединица (пре добити назив „упарна“ и тиме допринети што бржем ослобођењу земље од окупатора и народних издајника. После рата, у периоду обнове; стотине хиљада нашег народа, такмичило се ко ће више урадити на обнови објеката порушених и 'упропашћених 342 време рата. Још нам је у живој успомени раднзи полет наше Омладине на изградњи пруга Брчко—Бановићи; 'Шамац— Сарајево, Билећа—Титоград, |(Куршумлија— рит ти на, Кучево—Бродшце. После ступања на снату Петогодишњег плана, такмичење је добило још веће размере. У колективима рудника Брезе, Какња, Бора, Трепче рађаљи су се свакодневно „све нови и нови ударници и борци за високу продуктивност рада, следбеници Алије Сиротајовића, Шкобића ЈЉ. Јовановића, Суље Бреве и др. у техстилним фабрикама све:ле имена Соње Ербежник, Ксенкје Пилавдић и Барухове, и показују пут млађим генерацијама како се треба борити за боље услове живота радничке класе. Ових дана у Част годишњице У Кенгреса КПЈ довршен је ни пуштен у саоораћај _ аутопут _ Братство-Јединстао; који нераздруживо везује два наша подједнако важна прада, Београд и Загреб. Такмичење названо „Последњи удар“, у коме је учествовало 35.000 градитеља, иљвршило је победоносно свој задатак.

Ма филателисти учествовали смо хм учествујемо у такмичењу за изпрадњу седијализма. Има анпурно светлих примера наши“ филатеста, који на грудима носе учешћем у раду заслужене значке удар: чика. учесника у изградњи наших највећих до сада изграђених објеката, као што су пруга Брчко—Бановићи, Шамац —Сарајевг, Бори Београд. Фабрика алатљика~

Железник, Аутопут, Јабланице, Власина, Дрина = др.; значке за пожртаовани рал

и изградњу социјализма заслуженеа на добровсљном раду у акцијама НФ, споменица 5 године изградње Београда и лр. Све до ланас то није нигде евидептирано ч остало је, како би се то филатегтич“MM Језиком рекло, незапажено па према томе у филагелистичкој организацији нерегистроранс. После скупштине Савеза филателиста Србије. потпретседник Филателистичне звезе Словеније друг инж. Душан Груден, на једном пелузваничном састанку У присуству делегата СФХ, СФ Би Х, СФМ и СФС, усмено је предложио и позвао све братске Савезе на међусавезно такмичење у следећем:

1) Добровољни јавви рад,

2) Чишћење чланства.

По првој тачци требали би Сазези да увођењем евиденције покажу колико ол целокупног чланства учествује на колективним јавним радовима преко масовтих организација (НФ и синдиката), на Ka квом су раду и колико часова радили.

Другу тачку треба сматрати најважни-= јом ни најозбиљније је схватити, па уз чланских редова ишчистити све нездрава елементе пи оне који шкоде угледу наше социјалистичке филателије.

Такмичење траје од 1. јуна до 31. октобра 1950 године, када ice завршава и после чега ће се састати једна међусавезна комисија «са прикупљеним подапима, који ће се објавити на дан Републике 29 ХЛ 1950 год.

Овим такмичењем и учешћем у јавним радовима преко (масовних организација филателисти“ ће у многоме допринети успеху НФ у раду на изпрадњи социјализма, а (уједно ће доказати да је филателистичка организација моћна народна организација, која живи у духу времепа и помаже изградњу социјализма наше социјалистичке домовине, противно мишљењу да је филателистичка 'оргачјизација само скуп људи, који имаџу своје по себне индивидуалне (интересе, а да се преко њих не може деловати у духу колективизма, у духу социјализма. JL 3

Момас na ime pretplate za časopis ili neka druga dugovanja u vezi sa časopisom freBa uvek slati samo na naš ček. rač.

~

104-903.317