Filatelista

С. МАНЖЕЛЕЈ

КАКО ТРЕБА СПЕЦИЈАЛИЗИРАТИ

Потпуно се слажем са мишљењем дру-

га инж. М. Вернера изложеним у нашем листу бр. 3 из 1950 о неправилном или кеко он каже, претераном специјализирању, које се развило код нас ју догледње време, али, не слажем се са његовим тумочењем појединости овог питања. Стога желим да објавим и моје мишљење по по овом предмету. " Општом шлљли генералном збирком наива се збирка која обухвата. само основле марке тј. марке које се међу собом "аликују сликом, вредношћу и основном ојсм, не водећи рачуна 0 варијантама. — Специјализирг ом збирком назива се збирка, која поред стновних маргка обухвата џи њече варијанте у погледу слике, тизка, нијанса боја. „особености патара, зупчања и гумтирања.

Шта даје потстрека филателисти за специјализирањег Многобројне варијанте или иопобености које 'он налази у евом филетелистичком раду, у већини случајева сасвим бесплатно, или на пошти по номинатној цени, или пак при пријатељ= ској размени са друговима. Обично су то варијанте марака његове домовине, ређе које стране земље. Чињеница, да је после Првог светског рата број марака порастао у астрономске величине, због чега је сваки скупљач приморан да, опраничи број земаља, чије марке сакупља; исто таки стимулира скупљаче да, пошто сакупљају марке ограниченог броја земаља, да их купљају што детаљније, са варијантама и ргзним особеностима.

(Обично се специјглизирана збирка отреничава (амо на једну земљу или на грушту «сродних земаља, у већини случајева на своју домовину, или пак само на једно или неколико издања једне земље. По своме карактеру није свако мивдање полјелноко погодно за специјаливовање. За то су нарочито погодна издања (са већим бројем варијаната, што је 'сбично случај код емтсија са великим бројем издатих марака, код издања која су била дуже време у промету и због тога су имала већи број тисковних наклала, које су баш узрек многобројности варијаната.

За састављање сваке збирке, да би била филателистички интересачтна, треба имати изветну филателистичку културу и добро познавати теорију“ филателије, За саетавјање (специјалне збирке захтеви, који се траже од скупљача, још су много већи. Само филателистички ивграђен

СА а 6

· начина:

скупљач може бити у стању да саставља једну специјализовану збирку и мора, поред темељитог познавања теорије филателије, имати и извесно практично искуство. Особита тешкоћа сваке специјализоваче збирке лежи у правилном, логтичном и систематском распореду сакуп= љеног материјала што. један почетник није у стању да схвати.

Стога, основно правило за (специјализирање је да почетник у филателици никада и не покушава да саставља специјализовану збирку. (Он мора да почиње са општрам или генералном збирком тј. збир“ ком без икаквих варијаната или особености и тек касније, када се филателистички оизпради, када стекне потреоно искуство и када се добро упозна са тесријом филателије, може почети «специјализирање, али само под претпоставком да му специјализирање стаарно чини задозољство. Своја (филателистичка знања може сваки скупљач да повећа проучавањем разних ксталога и приручника, читањем стручних књига ш часописа и прегледањем с" збирака искуснијих другова. Најпре прегледају већи "број одређених збирака ти тек онда сређуј своју! Ово правило важи за све скупљаче и за све збирке, (и опште и специјализоване.

(Свака специјализована збирка може бити разне дубиме или, што је ијсто, јвако издање може да се филателистички обради зна разне начине, са мањим мили већим бројем варијаната. Тако, на пример, издање марака Србије из 1869—1880 са ликом кнеза Милана може да се сакупља) у главном, на један од следећих 1) по-један примерак од сваке вредности, без обзира на разлике у боји, папиру, зупчању итд,; 2) од сваке вредности сакупља се до 4 комада, с обзиром на 4 главне врсте зупчања, али без обзиpa ma остале варијанте; 3) као лрема претходном начину али (са додатком тлавних разлика боја и папира и то тако, да се сакупља по 1 примерск за сваку вредност и свако зупчање од свих 5 разних штамња, које специјалисти познају код ових марака (види обраду ових марака у коталогу „Југофилателија“); 4) као по претходном начину, са додатком даљих разлика боја, папира и зупчања; 5) као по претходном начину, са додатком. даљих особености, као што су разне грете. марке У ларовима (тракама и оОлоковима), марке преполовљене, марке на