Filatelista

"употребљивом за франковање по други Уопште узев, поништена је свака она „марка, која је учињена неупотребљивом за франковање по други пут ма на који од побројаних начина.

Марке могу бити прописно или непроттисно поништене. Ако је марка поништена на ма који начин прописан од дотичне поштанске управе, поништена је пропино и има пуну вредност и у филателистичком смислу.

Исправно, правоваљано жигом пониште"на поштанска марка је она која је стварно "употребљена за франковање поштанских пошиљака и која носи отисак жига, који је употребљаван код дотичне поште у врежену важности те поштанске марке или, -ако је жиг са датумом, треба и отиском датума да показује употребу те марке у времену њене важности.

Овим није потпуно доказано да је до"тична марка извршила одређену јој функцију, тј. да је послужила за франковање поштанских пошиљака, јер се марке могу прежигосати и неупотребљене на писмима и др. Тако поништавање марака незалетпљених или залепљених на писмима, која нису поштом транспортована, са оригиналHMM поштанским жиговима, који су употребљавани у времену важења дотичних „лаарака, је жигосање марака из услужности; то су услужни жиговм. Овако жигосана, одлепљена марка не може се увек разликовати од исправно употребљених марака и зато може имати исту вредност као ове. — Са овим је сличан случај са накнадно жигосаним маркама, тј. са маркама, за чије су поништавање употребљени жигови, који су били у потреби у времену важења тих марака, али не носе датум из времена, док су оне биле у течају. Марке се накнадно жигошу у маси нарочито кад их поштанске управе продају после повлачења из течаја, или кад званични жиг доспе у ненадлежне руке. Често се при овоме датум у жигу антидатира и тиме отежава утврђење исправности жига на поштанским вредносницама. Овде се још једино може доћи до истине испитивањем боја употребљених за жигтове. — Из свега се види да је још марка на целој коверти најбољи доказ о њеној правилној употреби.

Поништавање марака у маси, при продаји преостатака после повлачења из течаја, вршено је у понеким земљама нарочитим жиговима без икаква натписа, већ од самих линија или од једноставних цртежа у непрекидним тракама. Овакве марке цене се знатно ниже.

Код употребљених марака наилазимо и

aaa. ним и др. То је доказ да те марке нису _ биле употребљене за поштанске сврхе, те зато имају мању филателистичку и катало– шку вредност. | јео

Има и лажних жигова. То су жигови израђивани у циљу преваре и њима су жи– госане и исправне марке, кад су пијачне цене употребљених веће од неупотребљених, или, обично, фалсификоване марке и др. Лажни жигови се израђују као подражавања правих оригиналних жигова или као потпуно измишљени,

Кад. се: на новим маркама оштети гума, на пр. кад се марке слепе, оперу се и, ако су још у течају, исправно се редовно употребе или се понова лажно гумирају, а ако им је истекла важност, онда се износе на тржиште или са лажном гумом, или са антедатираним правим жигом, или са лажним жигом.

Да би једна жигосана марка одговарала филателистичким захтевима, треба да има чист (неумрљан), јасно читљив жиг, са Goјом прописаном за жигосање, која није пробила кроз папир марке. Да ли се претпоставља жиг, који ће покрити целу марку или већи или мањи њен део, зависи од укуса или потребе скупљача. Има их који захтевају да се слика марке не оштети жигом, те траже марке, које носе жиг само преко угла или највише само до половине слике марке, без обзира да ли се тиме може утврдити порекло жига; други желе да се не оштети главни део слике марке, али да се види бар порекло жига; трећи, нарочито скупљачи жигова, траже марке са целим жиговима или са њиховим већим деловима, из којих се може видети и порекло и време употребе, ако је у времену употребе дотичне марке био у употреби жиг са именом места и датумом. Поништавање марака се обично врши при пријему дотичне пошиљке на отправљање, али има од тога и изузетака. Код неких држава одобрава се поништавање и пре лепљења, н: пр. у С. А. Д. за франковање новина и сличних пошиљака у маси. Тада се марке поништавају у целим табацима, а кад се залепе, не поништавају се понова.

Поништавање може бити званично т. ј. од надлештава надлежне поштанске управе или од јединица овлашћених од те поштанске управе (на пр. на паробродима, у агенцијама друштава и др.) или приватно.

Приватни врше поништавање, да би спречили употребу марака од ненадлежних лица (крађу). Приватно поништавање врши се или жигосањем или перфорисањем (бушењем) имена те фирме, или почетним словима, монограмима или нарочитим озна-

на поништавање другим, не поштанским _ кама (котвом и др.). Овако поништене маржиговима, на пр. телеграфским, фискал- ке имају за обичне филателисте мању или i =

41