Filatelista

OHHER HV yc управе захтевају

„само“ од номинале зупчаних марака за сечене

петоструку цену

марке истог издања, и ако се зна да је при производњи незавршених, тј. незупчаних марака потребно мање рада и краhe време израде, те су и TOMB} знатно нижи.

Свакако да је овај нови узанс продаје марака у Мађарској превршио сваку меру у начину израде и продаје марака у свету.

В. Ј.

ВЕСТИ ИЗ ХОЛАНДИЈЕ

Холандска поштанска управа објавила је да се почев од 1. Х. 1950. почињу да повлаче из продаје поштанске марке са ликом краљице Вилхелмине (Цумштајн бр. 490/502, 513/5). Исто тако биће повучене са шалтерске продаје и поштанске карте и друге вредноснице са ликом краљице Вилхелмине. Све ове вредноснице губе франкатурну важност на дан 30. септембра 1951.

В. Ј.

ИСТМАНИЈА

Реорганизацијом државне управе биће 1. фебруара измењено име републике Гватемале у Истманију. У вези ове промене постоји намере да се створи један савез држава централне Америке, у који би ушле државе, којима ће одговарати ова привредна и политичка заједница. Према замисли претседника резублике Гватемале, Хуана Арвела, нова савезна држава, под именом Истманија, требало би да обухвати Сан Салвадор, Костарику, Хондурас, Никарагуу и Гватемалу. Питање пријема Сан Салвадора и Костарике потврдно је решено, док се за Хондурас и Никарагуу предлог налази још у разматрању. Решено је да се новом привредно-политичком савезу држава централне Америке да име Истманија, и да би ствар брже спровели, одлучено је, дг република Гватемала већ изврши промену свога имена. Све поштанске вредноснице биће прештампане са новим називом Истманија.

ВН

КАКО ЈЕМЕН ИЗДАЈЕ У. П. У. МАРКЕ

Како јавља лист „|е Птрбге“ у једном чланку, који се односи на издања марака за прославу 75-годишњице Светског поштанског савеза, комплетне серије тога издања државе Јемен долазе директно из сна Њујорка, где су и штампане. Предузимљиви њујоршки бизнисмени, а не јеменска пошта, имају концесију да нас за-

у сипају Зара издањем jellenčqdk HR M.

LE Као што смо објавили на стр. 199 о

шле године само је врло мала а продата у Јемену, како би се званично. сачувала филателистичка вредност овог издања. МАРКЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАРОДА

Према обавештењу листа „L' Olfficte де la Philaielie"” mpae MapkMe за организацију Уједињених Народа изићи ће 1.

СПЕЦИЈАЛНА _ КОНТРОЛА ПОШТАНСКОГ ПРОМЕТА У ИСТОЧНОЈ НЕМАЧКОЈ

У Источној Немачкој уведена је, према писању западно-немачког листа „Франс фуртер Рундшау"“, специјална контрола поштанског промета. Источно-немачке поште од скора региструју имена свих лица, која примају или упућују писма у западне земље и Југославију. Специјална комтрола уведена је и у промету пакета у самој Источној Немачкој. На омоту свакос пакета мора, поред имена и адресе пошиљаоца, да буде назначен и број његове легитимације, а на поштама у близини границе између Источне и Западне Немачке и секторске границе између источног и западног Берлина отварају се сви пакети тежи од пола килограма, да би се проверио њихов садржај.

NAJSTARIJI SKUPLJAČ MARAKA

Ogis} Mansen, pariski graver, označava se kao najsfarji, prvi skupljač maraka. Od počefka izdavanja maraka (1840 q.) molio je on svoje prijatelje, namešfenike da mu odvajaju ı daju sve marke, koje im budu dolazile do ruku. Posle 15-godišnjeg skupljanja oboli Mansen od iuberkuloze i reši se proda svoju zbirku, da bi pribavio sebi pofrebne lekove. Tada su u Parizu bila fri frgovca markama, od kojih ти najizdašniji ponudi 1000 franaka.

ИСПРАВКА

У јануарском броју „Филателисте' из ове године на страни 10, у члачку Деља Величковић; „ФАЛСИФИКАТИ ЈЕДНЕ ПЕРУАНСКЕ МАРКЕ" омашком је изостављен текст испод објављених слика. — Молимо заинтересоване

читаоце да испод првге

слике накнадно упишу „оригинал“ марка), док испод десне марке „фалси-

фикат".

(лега

Уредништво

53

јула 1951. .