Filatelista

"У а

Мо РЕЈ =

HA

КОВЕРТЕ ЗА АВИОНСКУ ПОШТУ СА НОВОМ ВРЕДНОСНОМ ОЗНАКОМ

- Решењем _ Министарства пошта Број 26.776/50 од 30. децембра 1950. штампаће се нове коверте за ваздушну пошту са новим мотивом на утиснутој вредносној ознаци од 5 динара. -

Мотив за ову вредносну ознаку узет је од Јанеза Трпина, графичара из Љубљане, а претставља Триглав. Цртеж за високу штампу обрадио је Сретен Грујић, сликар из Београда.

ДОПИСНИЦА СА ГРЕШКОМ У НАТПИСУ

Е. Архангељски из Беле Цркве послао нам је на приказ једну дописницу ФНРЈ из издања од !. октобра 1949. од 2 дин. са сликом Маршала Тита и са текстом у плавој боји, коју је добио од друга Вишића из Ријеке. — На тој дописници у натпису, у речи „ДОПИСНИЦА“ у слову „С“ по средини се налази једна цртица, те то слово изгледа као старо-словенско слово ЈЕ.

ПРЕВОЈ НА КОВЕРТИ ЗА УНУТАРЊИ ПРОМЕТ

Члан Подружнице С.Ф.С. у Новом Саду, Сава Петров, нашао је једну коверту бр. 25, на којој је на адресној страни отштампан само један мали део (цела доња кратка линија и већи део двоструке линије за ознаку места, а доња адресна линија види се само за | с.м.). Већи део са ознаком вредности (сликом Маршала Тита) отштам-

за је5

ТЕ. ЦЕЛИНЕ _

пан је на унутрашњој страни коверте. На адресној страни виде се трагови (безбојни отисци од вредносне ознаке и недосталог дела адресних линија. — Ово је настало због превијеног папира при штампању, који је касније при сечењу по формату за израду коверата био исправљен. И на самој коверти види се-жако је папир био превијен при штампању.

ОСОБЕНОСТИ КОД КОВЕРАТА, ЗА АВИОНСКУ ПОШТУ

1) Друг Цев. Јбановић приказујг једну коверту, која на адресованој страни нема слику са вредносном ознаком, а ова: је отштампана на задњој страни и то тако, да су црвена и чоколадасто-црвена боја једна према другој померене у вертикалном правцу; ова ознака је после превијања папира, при изради коверте дошла са њене унутрашње стране.

2) Друг Ј. Т. Ј. приказао нам је следеће коверте:

а) са јако помереном ликом „вредносне ознаке у десно и на ниже.

6) са јако помереном сликом вредносне ознаке у лево и на више, тако да знатним делом залази у горњу страну тробојног оквира.

в) без слике вредносне ознаке на адресној страни; ова је слика отштампана не унутарњој страни коверте, али у положају управном. на нормални положај,

г) са нормално отштампаном сликом, али толико бледом, да се једва види.

jy JUGOSLAVIJA

3 Пише. | '