Filatelista

_ Члан 5

У колико се испитивач не налази у се-

-дишту Савеза, Савез ће марке достављене

ради испитивања слати у вредносном пи-

му испитивачу. Поштански трошкови у тим

случајевима падају на терет лица која тра=же атестирање.

Члан 6

Од Савеза одређени испитивачи приликом испитивања, у колико власник марке то друкчије не буде захтевао, дужни су дати своје стручно мишљење о следеем: 1) оригиналност марке.

2) оригиналност гумирања (код непоништених марака).

3) квалитет марке "тура итд.:).

4) нарочите особине марке (код специјалитета). 5) по жељи власника марке тачно одредити издање, боју, папир, зупчање, евентуалне грешке у штампи итд.

Стручно мишљење испитивач даје на самом атесту на за то одређеном месту.

Члан 7

Испитивач одговара морално и материјално за сваки комад, који му је достављен ради испитивања, а такође одговара морално и материјално и за наводе које буде изнео у издатим атестима (по тачкама 1—5 из чл. 6 овог Правилника).

(оштећеност, репара-

Члан 8

У колико Савез налази за сходно, мооне одбити давање атеста за поједине марке. Ово долази у обзир у спучајевима, ако се ради атестирања подносе марке из подручја филателије, за које нису именозани стручњаци.

Члан 9

У циљу заштите неупућених филателиста од фалсификата, Савез ће на сваки комад, за који се од стране испитивача утврди да је фалсификат — на полеђини ставити мали жиг са текстом „фалсификат“. У овим случајевима се за испитивање осим поштарине неће наплаћивати никаква такса.

Члан 10

Подносиоци марака ради атестирања платиће Савезу филателиста Србије следеће пристојбе:

| категорија: За марке земаља чије су цене одређене у најновијем каталогу „Јутофилателије"' 5'0 од каталошке вредно-

сти, с тим да најмањи износ — као протувредност атестирања може бити 25динара. 1] категорија: Све остале марке како европских, тако исто прекоморских земаља 59 од каталошке вредности по оном ка-

WKO Ob i AO талогу, по којем то захтева власник мар ке, који доставља марку ради испитива-

ња, с тим да ће се за претварање одгова-

рајуће каталошке вредности у динарску вредност за сваку годину одредити претворник, посебно за поништене (жигосане), а посебно за нежигосане марке. Такса испитивања ни у овој групи не може бити мања од 25— динара. a

Члан 1

Поред предвиђене таксе за атестирање, власник марке сносиће и трошкове повраЋаја пошиљке (поштарину) — коју ће Савез враћати власнику у новчаном писму осим ако то власник не буде на други начин захтевао.

Члан 13

Савез ће сваком именованом испитивачу издати решење, у коме ће тачно назначити за које подручје се признаје право испитивања марака постављеног испитивача. Одлуку о именовању савезног ис питивача доноси Управни одбор Савеза.

Члан 14

Свако наименовање за савезног испитивача објавиће се путем органа Савеза филателиста Србије „Филателисте“. Истим начином биће објављено и подручје за које се постављају стручњаци — испитивачи. У

Члан 15

За једно исто подручје може Савез поставити и више стручњака.

Лице које доставља марку на атестирење има право да именује стручњака — ис питивача. У колико власник марке то не учини, Савез ће дати марку на атестирење испитивачу по свом слободном избору од именованих испитивача за одговарајуће подручје.

Члан 16

Испитивач Савеза отпочеће свој рад одмах по обнародовању овог Правилника у органу СФС — „Филателисти“.

Члан 17

Управа СФС може, ако то нађе за сходно, опозвати издато. одобрење (решење) појединим испитивачима. У овом случају испитивачи немају права да свој стручни рад обављају у име СФС. Опозивање има бити објављено исто као и постављење (именовање).

Члан 18

Овај Правилник ступа на снагу одмах. Београд, 23 јануара 1951 год.

(М. П.) Михајло Јањић, с. Р.

Секретар Претседник:

Јован Јојкић, с. Р:

о

64