Filatelista

Па

"бум уносе добро центриране марке, и такве

марке, правилно залепљене, чине врло добар утисак. Врло ружно изгледају марке постављене укосо, или не у једној линији, или нецентрирано према границама поља итд: > E

Кад се марка лепи, не треба лепак јако влажити, јер се течност прелива ван лепка, а код нових марака и на гуму саме марке, па се ова и непосредно залепи за албумски лист. Ради сваке сигурности треба одмах после улепљења контролисати марку, да се није залепила непосредно за папир, простим издизањем слободног краја марке пинсетом.

Има и течних лепкова, парагуме, за лепљење марака без остављања трагова на гуми марке после одлепљивања. Код ових лепкова нарочито, а и код оних на папирићима, треба бити веома обазрив и употребити их тек после извршене пробе, јер често пробијају кроз марке, оставе на њима неизгладиве мрље, — упропасте их.

Неки скупљачи, нарочито они који имају албуме без штампаног текста, не улепљују марке непосредно (помоћу лепкова) на албумске листове, већ између марака и листа умећу нарочите подметаче. То су листићи од дебљег папира, брижљиво исечени, за 1—9 мм. испуштени са сваке стране марке. Боја ових подметача зависи од укуса скупљача; најчешће је црна. Главно је да боја свих подметача у збирци буде иста и да величина подметача буде таква, да

Бран. Новаковић |

=

код свих марака испусти ван њих буду исте ширине. На овим подметачима марка се помоћу лепка залепи, као што се лепи за албумски лист, а затим, другим лепком, залепи се подметач за албумски лист. Добра је страна овог начина улепљивања марака у албуму, што се при њиховом преношењу не одлепљују марке, већ подметачи, те се на маркама не мењају лепци при сваком њиховом преносу и не излажу се при томе опасности од оштећења. E

Ради заштите, нарочито скупоцених марака, неки скупљачи их стављају у нарочите омотаче од целофана или неког другог добро прозирног папира. Док је ово середство препоручљиво за збирке, које се шаљу на избор, не може се препоручити за албуме, јер боја папира од омотача даје маркама мање или више предругојачен тон 60ји. Кад се већ употреби, тај папир требг да је безбојан и сасвим провидан.

У албумима често се виде на претходним листовима отисци од боје марака са следећег листа; ово је нарочита појава код албума од простијег папира. То даје ружан утисак, а може се избећи уметањем врло танког папира између албумских листова.

Прикупљене марке нових издања, за које се још нема нових листова (код перманетних албума) чувају се у уложним књижицама за марке (класерима), а не у албумима. Кад се изврши уметање нових листова у албум, марке се преносе из класера у њега на напред описани начин.

АДАД || AJ ICAO ИРЦИ

(наставак са 213. стране)

ХРВАТСКА

Већ у напред цитираном изводу из Дедијеровог „Дневника“ помињу се релејне станице у пунктови у Бос. Крајини и Хрватској, као и то да су они били снабдевени жиговима.

Башка. — Интересантно је напоменути да су марке из тзв. НДХ („Бошковић“ и „Ратни допринос“) прежигосане жигом црне боје у кругу са натписом „РО5ТА ВА5-

КА“, а у средини петокрака звезда; поред овога жиг са датумом „... МАТ 1945“, такође црне боје.

Драгљана. — Једнокружни жиг са пето-

краком звездом и легендом „РОЗТА“ 6 К а доле „ОРАСГЈАМА“. Обе речи симетрично одвојене крстићима. Боја жига љуби-

часта (по Гартнеру). Доњи Лапац. — Двокружан жиг (са спољним дебелим, унутарњим танким кру“

гом) са петокраком у средини. Текст је: rope „POŠTA“. none „DONJI LAPAC“. Har-

писи су раздвојени симетрично квадратићима дијагонално подељеним у четири још ситнија квадратића. Боја жига љубичаста. Цензурни жиг, покрај њега, носи датум 7'/ Ш! 1945 (по Гартнеру).

Делнице. — Једнокружан жиг са петокраком звездом и легендом „РО5ТА“ 6 K. С. Р. у кругу („Филателија“ 1—6, год. М1).

Задар. — Жиг у потпуности типа поштанског жига; прстенаст са покретним датумом у мостићу. Текст: горе „РО5..., доле „ТАРАК“ у висини средине мостића уз ивицу жига, петокраке звездице. Жиг је са датумом 26. [. 1945.

Мославина — Чазма. — Жиг из 1944 г. у Чазми са текстом „М. О. КОМ. МОЗГАVINA РО5ТА“ у кругу и са петокраком звездом у средини. Жиг је без датума; 6оје љубичасте. — Овим жигом жигосане су пошиљке Н. О. комитета, војничка пошта (писма и пакети) слани по куририма у окупиране крајеве. Поштанска такса није наплаћивана (,„Сабирач“ бр. ! из 1945 г.).

264

чај