Filatelista

gonjen, le u društvu svog oca, koji je Мо

opšte poznat i pošlovan Marabut (svetac) u Maskari, u podnožju PPillasa, on odlazi da obiđe sveta mesta u Rirabiji. Između ostalog - posotlio je i Meku, te je tako stekao nadimak Fadži. Na ovom svom pulovanju upoznaje se sa .Mehemed АИ от и Еострфц, Кој! se tamo nalazio na. visokom položaju. Tada mu se učini da Je i on pozvan da zauzme sličan položaj u svojoj domovini. Vrativši se u domovinu on ubrzo daje toliko dokaza svoje hrabrosti ı sposobnosti, da ga u ftridesetidrugoj godini života arabljanska plemena, koja su pripremala ustanak protiv Francuza, proglašavaju za svog oemira. On opravdava po-

“oronje svog naroda: Francuski vojnici i ko-

lonisti nigde nisu bili sigurni i obezbeđeni

od eveniualnih napada njegovih beduina. Od 1832 do 1847 godine stalno ratuje profiv Irancuza sa promenljivom srećom, ali sa nocumior= nom istrajnošću. Godine 1837 zauzima Oran, Titeri i PBiužir i drži ih pod vlašću izuzev obale i glavnih gradova. Framcuzi mu ovu pobedu priznaju. Godine 18309 on nastavlja rat: muedulm, 1844 g., u jednoj odlučnoj bici potuku ga; zatim, 22. XII. 1847 g. Napoleon IL. pušta ga na slobodu i dodeljuje mu godišnju penziju u iznosu od 100.000 ira= naka. On odlazi u Tursku i 1855 g.. konačno se nastani u Damasku, gde se bavio u glavnom pisanjem dola roligiozno-lHlozolskog karaktera sve do smri:i.

Alžir je izdao 1940 g. jednu seriju od tri marke sa slikom RPitbd el Kadera, (Scott

ПРИГОДНЕ МАРКЕ ЗА ПРВО СВЕТСКО ТАКМИЧЕЊЕ ПАДОБРАНАЦА

У вези обавештења у бр. 7 „Филатели-

сте“, на стр. 285, доносимо слике марака

издатих за | светско такмичење, а које ће

се пустити у течај 16. МИШ. 1951. на Бледу.

МАРКЕ СТТ—ВУЈА ЗА 1! МАЈ

За 1 мај 195!. Управа птт. службе у Копру издала је 2 марке, за које нисмо добили никакве податке нити о решењу њиховог изласка, нити о величини издања и времену важења и др. Сада доносимо слику и разликује се од прве само у боји и ознаци вредности. Слика се мотиком на рамену;

при дрну марке је натпис „! МАЈ 1951 5ТТ—МОЈА.“ — Облик марака положен правоугаоник; величина слике 35Х 24 5 мм боја марака: од 3 дин. црвена, од 10 дин. маслинаста. Испод оквира са десне стране је име уметника „Б. Јакац“. Сазнали смо да су марке рађене у Љубљани. Папир бео; гума бела; зупчање линиско 12.

ОСОБЕНОСТИ НА МАРКАМА ФНРЈ ===... и

На маркама од 4,6 и 12 дин. из серије са партизанским мотивима

Радомир Недељковић из Београда приложио нам је марке: 1) од 4 дин. (бр. 128, са сликом Маршала Тита) са прстенастом белом мрљом на основној површини плаве боје, са леве стране од лица испод уха; 9) марку од 6 дин. (бр. 130, са сликом партизанке) са белом мрљом у виду троугла, чији је врх између слова „А“ и „В у речи „ЈУГОСЛАВИЈА“, а основа троугла захвата слику; — 3) од 12 дин. (бр. 132) са белом мрљом неправилна облика преко натписа у доњем крају слике, преко слова „СК“ у речи „ДЕМОКРАТСКА“ и (GO у речи „ЈУГОСЛАВИЈА“. — Марке су неупотребљене; незна им се место у табаку.

278