Filatelista

~

Нажалост, још не располажемо подацима да ли ће ове марке бити у употреби само за оне поштанске пошиљке из седишта ОУН у Њујорку или ће уживати екстериторијалност у свим оним земљама, у којима се налазе седишта разних друних установа ОУН (ЏМЕ5СО, Информациони центри, мисије, Европски Биро ОУН, који сад користи швајцарске марке са претиском МАТТОМ5 ЏМЕ5 / Осе Еџгторсеп, итд.).

Сем горње неизвесности, која ће, надамо се, убрзо бити развејана, на радост, изазвану вешћу о посебним маркама ОУН, пада једна мала сенка: према подацима, којима тренутно располажемо, ове се марке могу набавити преко Поштанске управе ОУН само за Доларе САД — званични новац ОУН. Ретке су земље, које ће својим филателистима, у циљу куповине ма-

ЛАДИСЛАВ ФИШЕР

Претече

Најмлађа држава Блиског Истока — Израел недавно је прославила трогодишњицу свога постојања. Том приликом су одржане у Јерусалиму велике свечаности, на којима је учествовала и југословенска делегација. Израел и ако је млада држава, веома је популарна и међу нашим филателистима због њених лепих и интересантних марака. Осим тога, између Израела и наше земље постоје веома срдачни пријатељски односи. Због тога је и разумљиво, што су марке ове нове државе и код нас веома добро примљене, а то закључујемо по томе, што многи филателисти наше земље сакупљају марке Израела. Још и то морамо рећи да Дирекција пошта ове најмлађе државе Блиског Истока води веома солидну политику издавања марака, а то се огледа у веома малим номиналним вредностима њених марака и у веома високој тиражи, те их може набављати сасвим лако и онај сакупљач, који располаже с најскромнијим сретствима.

Интересантно је, да, док се код нас под маркама Израела' подразумевају само она издања од 1948 године на овамо, дакле од како је основана држава, дотле у самом Израелу и у Америци њеним маркама прикључују и она издања, која су била пуштена у течај још за време турског господства или после тога, пре успостављања нове самосталне државе. Ове марке се сакупљају само жигосане жиговима места, која данас припадају Израелу.

До свршетка Првог светског рата, тадашња Палестина је била под управом Турске, као њен вилајет, и у њој су употре-

рака, издавати одобрења за куповину трансфер тако драгоцених девиза, као што су Долари САД, а веома су бројне | оне које за то неће хтети ни да чују. Постоје, свакако „дубоки разлози који руководе По– штанску управу ОУН да тако поступа, но зар се не би могао начинити изузетак кад се ради о филателијиг У безмало свим земљама-чланицама ОУН постоје организације — федерације, савези, клубови аматера-скупљача марака, преко којих би се сваком оном филателисти, који за то изјави жељу, омогућило да за свој национални новац, по званичном курсу, дође до једне или две серије марака ОУН.

Уверени смо да би овакав гест Поштанске Управе ОУН био веома популаран и цењен у, вишемилионској породици филателиста целог света и повећао њихове симпатије за целокупну делатност Организације Уједињених Нација.

Израела

бљаване турске марке. Међу израелским. и америчким филателистима веома су тражене ове турске марке, наравно са жиговима данашњих израелских места. То није: никаква-нова појава, јер сличних случајева имамо и у филателији других држава. Тако, на пример, раде и сакупљачи мађарских марака са аустриским маркама пре 1871 године, јер је мађарска пошта у то време употребљавала аустриске марке и свака таква аустриска марка, која је прежигосана жигом неког мађарског места, сматра се претечом мађарских марака.

У ово време је турска пошта називе ме- ста на поштанским жиговима исписивала арапским знацима, а исто тако и латинским.

писмом (на француском језику). Тако је од АККо постало Асге, од Напе — Саша, од Тбеназга — Тбенаде итд.

Поштански уреди отоманског царства;

пре Првог светског рата нису баш уживали глас неке нарочите поузданости. Најважнији разлог, што је то било тако, налазимо у овоме: турске власти су дале дозволу неколиким страним државама да у Палестини

оснују и организују поштанске агенције.

Ове су пак, што је посве разумљиво, упо– требљавале разне марке. Са овим поштама био је свет више задовољан. Поштански уреди страних држава престали су с радом у моменту избијања Првог светског рата. Даље ћемо навести оне државе, које су одржавале у Палестини поштанске агенције употребљавајући и различите марке и различите жигове.

Француска (1852—1914) — Јерусалим, Јафа, Хаифа. Напомињемо да је јерусалимски поштански уред отворен тек

| 309