Filatelista

| ПЕТРОВИЋ

За ХН Светски конгрес планинара, који је одржан 14 јула ог. на Бледу, издана је пригодна серија поштанских марака. Да би се филателисти упознали са сврхом овог издања, _ захваљујући – предусретљивости Планинарског савеза Југославије, дају се следећи информативни подаци.

Званични. назив ЏШТАА, означен и на

ХИ Светски конгрес планинара

ја. Конгресу су присуствовали делегати наведених земаља осим Канаде, Шпаније, Бугарске, Пољске и Чехословачке. Као посматрачи, јер још нису чланови Уније, присуствовали су делегати Западне Немачке и Аустрије.

Седиште Уније је у Женеви. Претседник је Швајцарац Едтоп! а' Агс:5.

маркама, на

језику гласи: Union |пјегпаПопаје де АгзосјаНопо а4' Alруте. Чланице ове Уније су: Аргентина, Белгија, Бугарска, Канада, Данска, Италија, Француска, Енглеска, Грчка, Шпанија, Мек-_ сико, Холандија, Пољска, Португалија, Шведска, Швајцарска, Чехословачка и Југослави-

француском

ЈОВ. Т. ЈОЈКИЋ

Авионска поштанска тарифа

У једном од прошлих бројева нашег часописа упознали смо наше читаоце с поштанском тарифом у унутрашњем и међународном поштанском саобраћају, а сада намеравамо да их упознамо са међународном гвионском тарифом.

Пре него што прикажемо тарифну таблицу, упознаћемо се са општим појмовима авионског поштанског саобраћаја и са начином коришћења поштанских услуга за пошиљке, које се преносе авионом.

Пријем и пренос поштанских пошиљака авионским путем врши се на основу „Одредаба о преносу писмоносне поште ваздушним путем“, издате од стране Конгреса Светског поштанског савеза, одржаног у Паризу 5 јула 1947 године. Ове „Одредбе“ прикључене су Светској поштанској конвенцији, те чине њен саставни део.

На поштама ФНРЈ, за сада, примају се на отпрему ваздушним путем следеће писмоносне пошиљке: писма, дописнице, пословни папири, тисковине, испупчени отисци за слепе и робни огледи. Све поменуте пошиљке могу се предавати и уз наро"чита руковања кго: препоручено (КЕ), хитно

Одлучено је да се следећи конгрес одржи 1952 г. у Грчкој.

Заиста је чудно да надлежни савези нису за ово издање дали, осим службеног саопштења, никакве друге податке, којима би упознали и ширу јавност о значају овог конгреса!

(ЕХ), уз повратницу (АЕК) и: пост рестанте (РЕ). Такве пошиљке називају се „авионске писмоносне пошиљке“, за које се плаћа, поред редовне поштарине, још и нарочита поштарина, т. зв. допунска авионска поштарина. Авионске писмоносне пошиљке са плаћеном допунском поштарином морају да буду обележене на предњој страни са врло уочљивом ознаком плаве боје „РАБ AVION“ c необавезним преводом на језик отпремне земље.

Авионске писмоносне пошиљке отпремају се авионским путем на целој релацији од пријемне до одредишне поште, а пошиљалац може захтевати да му се његова пошиљка отпрема авионом и само на једном делу пута. У првом случају авионска веза постоји на целом путу поштанске пошиљке, а други случај се користи онда, када су у питању пошиљке, - које гласе за Места опредељења или земље опредгљења, са којима није успостављена или не постоји авионска веза. Када је у питању пошиљка из другог случаја, пошиљалац је дужан да на пошиљку стави ознаку на нашем и француском језику „PAR AVION DE

~ Ol