Filatelista

опће, основне, поучне, почетничке збирке нико се не брине, нити се на њих уопће мисли. Данашња филателија, с једне стране, управо тражи свјетске видике у својим знанственим и естетским синтезама, а, с друге стране, како видимо, све јој то стоји директно на путу и не да јој да проширава своје обзорје. Ту је кључни чвор нашег актуелног проблема,

Јесу ли те супротности критичнег Мора ли ради њих данашња филателија да застане, назадује или, шта више, да и пропадне: Такве црне слутње и страховања износе се онде и код нас, Али, зашто би то морало одмах тако да буде; Зар нема могућннсти да савременој филателији отворимо свјетске видике, за којима она по унутрашњем закону свога развитка нужно тежи; Зар не можемо те супротности да отклонимо и разрешимо кључни чвор: Ја мислим не само да можемо, него и да морамо, па ћу, ево, покушати показсти где видим стазе, које воде напријед.

Шта де урадимо, да филателија данас изврши у потпуности свој културни и просвјетни задатак Савремени филателисти, којима је ближа знаност и умјетност, изнаћи ће нове начине рада, да би придонијели нешто ново и позитивно култури, просвјети и самој филателији. Њима је већ данас очито, да данашње марке, кго документа своје врсте о слободним народима свијета, траже озбиљнију, дубљу, специјалну садржајну, знанствену и естетску обраду, као и то, да је управо у томе конструктивни заДдатак савремене филателије. Они ће прокрчити пут таквој синтетичкој филателији својим специјалним истраживањима марака модерним Методама рада знаности и естетике, Пошто таквих стручних радника имамо мало, највиши филателистички форуми ће, интуитивно, плански организовати такав рад и створити радне екипе или засебна друштва за знанствену и естетску обраду савремених марака. Ова естетика уметничкоисториска, географска, историска, етнографска, природословна, национално-економска, лингвистичка, техничка, културноисториска, социолошка и друга истраживања марака даће нам нову филателистичку литературу и донијети нове савремене, документарне, знанствене и умјетничке збир ке.

Ради упознавања и филателиста, и ширих слојева, са овим новим позитивним, синтеТИЧКИМ правцем савремене филателије изложићемо на изложбама такве радове на једном мјесту засебно, као једну заокругљену цјелину, да би на тај начин дали јединствену слику, омогућили директан поглед у тековине најновије знанствене и

естетске филателије, д

у тако истакло њено значење. | пази ЈЕНИ Даје 2, К

У савременом _филателистичком раду отрешћемо се наслеђене оптерећености, коју нам је напртила стара филателија још из времена од пре педесет и више година, а која многе међу нама још и данас дави попут море. Између осталога, тако ћемо се у првом реду ослободити из душевне паучине илузорног императива комплетности, који још увијек појединце обмањује попут неке уклете утваре или фатаморгане. Увидећемо да је комплетност данас утопија и нећемо допустити, да нас она залуђује, јер иначе не можемо напријед.

Преболевши ту фиксну идеју, решићемо планским заједничким радом питање универзалне, систематске, хронолошке збирке, која је, без сумње, ипак бољи предуслов за извршење културних и просвјетних задатака савремене филателије него ли илустровани каталози марака сами. Ако данас имамо на свијету, рецимо, око стотину слободних држава и око стотину колонија, имаћемо скоро и око две стотине подружница, или барем толико свјесних и конструктивних филателиста, који ће бити приправни за планску и колективну сарадњу и преузети — поред својих индивидуалних радова и праваца, — макар сваки само још по једну од две стотине претпостављних сабирачких области, а према јединственом координационом „плану филателистичке заједни-' це, те ћемо онда бар на изложбама, према данашњим могућностима, видети такву заједничку опћу систематску хронолншку збирку.

Да бисмо чак и омладинцу и почетнику дали шири поглед у свијет, у духу културних и просвјетних циљева савремене филателије, постараћемо се за филателистичку пропедевтику и пружити им, поред осигураних наших издања, намјесто разних отпадака, планске знанствене и естетске изборе марака цијелога свијета; на пр. изборе по једне марке из сваке слободне државе у свијету, или по једне марке из сваке колоније, уз додатак ума како мале географске карте цијелога свијета; или на пр. саставе од једне илустроване марке за сваку поједину историску епоху, грађевински стил, књижевну струју, развојну фазу умјетности, технике или слично. уз приложену малу прегледну таблицу.

Када се схвати велики међународни значај данашње знанствене и умјетничке филателије, наћи ће се и решење, које ће омогућити потребно међународно колање и филателистичку размјену марака у свијету, какву тражи културна и просвјетна мисија савремене филателије.

И најзад, једном ће сви народи, и при издавању марака, увидети да је истинска, битна, непролазна, историска, национална и интернационална вриједност савремене

119