Filatelista

KUNI

ја спонтано с“ другом Титом, славио њ

рођендан. Због свега овога су код нас Тито, Пар-

i i тија и народ једно.

Због свега овога се из милиона грла нашим улицама, ових дана, непрекидно, громко, полетно, патриотски и јединствено као из једног грла орило и ори: „Тито—Партија; ако затреба сви смо Армија"!

И еве, на срећу наших народа им читавог напредног човечанства, овога 25 маја у ситуацији када наша земља, под руководством наше херојске Партије на челу са другом Титом, улаже све своје снаге не само за очување и учвршћење мира на нашим границама и у читавом свету, него им за победоносно окончање кључних објека-

та Првог Петогодишњег плана; за даљу из-.

M. БОГДАНОВИЋ

чање Па способно ти | је и наших народа; за јачање и очување суверенмтета и независности наше земље, ко-

је покушавају да угрозе како информби- _

реовске владе и партије путем злочиначке економске блокаде и непрестаним звецкањем оружјем дуж наших граница, тако им повампирени талијански иредентисти — наша Партија, наши народи, читава наша земља, сви ми најрадосније, најтоплије јединствени прослављамо Шездесетогодишњицу рођења Маршала Тита и желимо другу Титу да нам живи још дуго м дуго година м да као до сада, ствара крупна, револуционарна дела за срећу и још лепшу будућност и наших народа м читавог напредног чевечанства,

Маршал Тито на поштанским вредносницама

— Из збирке „Наши велики људи“ —

Маршал Југославије Јосиф Броз Тито овековечен је својим ликом у свима генералним збиркама, — како марака, тако и целина; његове се слике виде на маркама, на дописницама и на ковертама за унутрашњи саобраћај.

А, — НА МАРКАМА.

Слика Маршала Тита први пут се појавила на првом редовном издању франкомарака Демократске Федеративне Југославије 20 фебруарв 1945. У тој серији издате су 4 марке: од 5, 10, 25 и 30 дин, (у окупационим динарима), које су пуштане у течај, како је која вредност била готова, између 20. |. и 5. ЈУ. Слике су израђене према фотомонтажи Ђ. Андрејевића Куна, акад. сликара из Београда у дубоком тиску у државној маркарници у Београду. На слици је с десне стране попрсје Маршала Тита, а са леве орден „Народног хероја".

Између 14. УМ. и 19 1Х. исте године издате је друго издање франко-марака за редовне поштанске потребе са истим сликама као код првог издања састојало се из 8 вредности: 0,25, 0.50, 1.—, 2—, 4—, 6—, 9— и 20— дин. (у федералним динарима).

У трећем редовном издању од 9. Х. 1945 п„« партизанским мотивима“ издате су 2 вредности са Маршаловом сликом: 9. Х. од 2.— дин. и 17. Х. од 4.— дин. Цртеж за ове марке је израдио Вељко А. Кун, графичар из Београда. Израда у књиготиску у Др-

112

жавној маркарници, односно, доцније, у 3аводу за израду новчаница.

Сва су ова издања имала натписе у ћирилици и латиници „ДЕМОКРАТСКА ФЕДЕРАТИВНА ЈУГОСЛАВИЈА“.

У 1949 години издато је провизорно издање са новим називом државе „О НР ЈУГОСЛАВИЈА“. За израду тог провизорног издања употребљене су марке из трећег редовног издања „са партизанским мотивима“, Међу маркама употребљеним за ово издање налази се и марка од 2 дин. са Титовим попрејем, — са црним претиском „Ф Н Р ЈУГОСЛАВИЈА" преко ранијег назива. Кад је ових марака понестало, отштампано је ново издање са истом сликом им са истим претиском, али у промењеној боји слике — смарагдно-зеленој наместо црвене. Обе ове марке израђене су у Заводу за израду новчаница у Београду.

За 1 мај 1950 издата је једна од најлепших серија југословенских марака, са сликом Маршала Тита, по цртежу и гравури Танасија Крњајића, гравера из Београда. Серија се састоји из 4 марке: од 3, 5, 10 и 12 дин. Израђене су у бакротиску у Заводу за израду новчаница.

За прославу „Дана армије" 22. XII. 1951. издата је једна марка за ваздушну пошту од 150— дин. са ликом Маршала Тита у походној униформи и са објектима индустриске изградње и наоружања. Израђена по цртежу "Сретена Грујића, графичара из Бео-

сива.