Filatelista

ФАЛСИФИКАТИ_ ЗАДАРСКОГ ИЗДАЊА

- ВБ -В.-2.“ бр. 11 доноси у својим извештајима да је установљен један нов опа_ сан фалсификат претиска Решвзеће / Ве_ setzung / Дага“ на маркама Италије од 20, 25 и 50 лира издања 1929 године (Цумштајн бр. 18—20), на маркама за ваздушну пошту од о и 10 лира издања 1930 г. (Цумштајн бр. 27 и 28) и другим вредностима. По облику слова може се утврдити разлика од оригинала. Фалсификати се налазе неупотребљени или поништени жигом ага.

Тако: ово шпекулативно издање немачких официра у Задру, и поред свог сумњивог постанка, и поред многих израђених непотребних особености доживљује и своје фалсификате. И они који имају залишних новаца (2700 -цумштајн-франака) нека набављају ове марке, али, пре но што би се решили да их набаве, добро би било да прочитају чланак Драг. Новака „Локална издања за Задар 1943 год.“ у „Филателији“ бр. 3 за 1950 годину.

БР. 1500 ЈЕДНОГ ФИЛАТЕЛИСТИЧКОГ ЧАСОПИСА

МЕНЕ 5ТАМР СОГРЕСТОВ5 КОВТонтЕУ“ који излази двапут месечно, издао је свој 1500 број.“

БРОЈ СТОГОДИШЊАКА МЕЂУ МАРКАМА „STAMPS“ тврди да су у месецу марту 1952 године 233 разне поштанске марке ложивеле 100 година.

ЧЕТРДЕСЕТОГОДИШЊИЦА „РЕО 20МЕМТОТЕ“ „КРО ЈЈУЕМТЏТЕ“ је установљено пре 40 година. Он 1912 године излазе марке те установе сваке године у месецу децембру. Од 1913 године оне имају франкатурну вредност. Само 1914 године, када је плануо Први светски рат, ове марке нису биле издате. Од 1912 до 1951 издате су 142 марке и 2 блока. Заједно са претечама из 1912 г. продато је 386.557.940 комада; само у 1951 години продато. је 19.092.797 комада. Чист принос, који су добиле швајцарске добротворне организације за помоћ младежи, износи до краја 1951 године 24.950.278,39 франака.

"ПРЕДАВАЊА ИЗ ФИЛАТЕЛИЈЕ НА ВИСОКОЈ ШКОЛИ У БРАУНШВАЈГУ

Народна Висока школа у Брауншвајгу позвала је за јесење тромесечје инж. Села Фримела из Брауншвајга за доцента науке о поштанским вредносницама. Под именом „Шта ми говоре поштанске вреднаснице»“ биће обрађене следеће теме у десет дво-

часовних предавања: Филателија као наука.

= Историја поштанских вредноснина. —

= Правне основе за издавање поштанских ма-

рака. Филателија и савремени догађати.

— тате та у међународном споразуму-

— Поштанске вредноснице у привредном животу. = Филателистичка литература. Шта и како треба сабирати» —- Техничка израда поштанских марака. — Филатели-

- стичка техничка помоћна средства. — Ка-

рактеристичне ознаке поштанских вредносница. — Фалсификати и испитивање. Каталози поштанских марака. — Лепота поштанске марке. — Филателистичке области: — Онстематика поштанских _ вредносница. — Издања по земљама. =

КРУНИДБЕНЕ МАРКЕ ЕНГЛЕСКИХ КОЛОНИЈА

У свима енглеским колонијама (61) из-

даће се за дан крунисања краљице Јелиса-

вете — 2. јуна 1953 — по једна поштанска.

марка. За све ће колоније бити исти сиже: краљичин портрет са дијадемом на глави, у овалном оквиру, који се завршава круном. Име земље биће означено у дну слике у украшеном оквирићу; вредности пак биће означене У оба горња угла. Вредност Ле одговарати такси за писмо у унутрашњем саобраћају. Све ће ове марке бити израђене у две боје: портрет краљице на свима маркама биће израђен у црној боји, а боје оквира биће исте као на маркама исте вредности из серије која је сада у течају.

ПРЕДВИЂАЊА О ИЗДАЊИМА КРАЉИЦЕ ЈЕЛИСАВЕТЕ

Према обавештењима, која се дају из Енглеске, изгледа да се издавање колонијалних марака може завршити у року од 15 месеци до 2 године. За то време треба да изиђу:

1) Нове марке за Енглеску и њене поште у иностранству;

9) Издања доминиона ради замене маЈЕ са сликом покојног краља;

3) Известан број нормалних издања оних делова царства, који не употребљавају на маркама краљеву слику;

4) Спомен марке, пропагандне и др. које се издају с времена на време;

5) Крунидбене марке,

Колоније, изгледа, не планирају никаква издања са високим номиналним вредностима, али то се може десити код доминиона. Ако се узму у обзир само марке, које сад још носе слику краља Ђорђа У, дакле, марке које се морају изменити, њих ће бити око 800. Њихова номинална вредност је 8 фи 5. ш.

Ако све наведене марке буду издане за

16 месеци, био би просечни издатак око о

274

јаван

а