Filatelista

ke je tekstu jednom redu »DOPISNICA CARTE POSTRLE«. Sve je otštampano u crvenoj boji.

4) Dopisnica s odgovorom za·međunarodni saobraćaj u vrednosti od 34 din. Sastoji se iz dve dopisnice pod 3), koje st spojenb i presavijene. Prva dopisnica ima u visini vroednosne oznake olštampan tekst »DOPISNICA SA ODGOVOROM« u jednom rodu, a u drugom na irancuskom jeziku »CARTE POSTALE AVEC REPONSE PAYBE; na drugoj dopisnici je tekst »DOPISNICA ZR ODGOVOR« u jednom rodu, a u drugom »CRRTE POSTALE REPONSE«. Sve je ot_ štampano u crvenoj boji.

ROVERTE ZA UNUTRRAŠNJI

ЗАОВЕЋАСАЈ i

Koverte za unutrašnji saobraćaj neće se više izdavati. Poslednje zalihe ostaju i upotrebi do ulroška.

DOPISNICE SR. SLIKAMR

Još od prošle jeseni govori se da će se pustiti u foečaj i dopisne karte sa slikama. Svakako da je ovo jedna od prijalnih vesti da. nakon 15 godina opet dobijemo lepe i interesanine celine sa slikama.

Prva dopisnica sa slikama pojavila se na našem tlu 1896 godine i to od 2 kr. (novčića) u izdanju za Hrvatsku ugarskog ministarstva pošta. Na karti (na poledini) je bila slika tadanjeg Zegreba u boji. Bila je određena za proslavu 100-godišnjice (i sa 2 mađarska komada od 9 i 5 kr. činila je seriju).

Ovde pominjemo još да је 1895 godine u Srbiji na redovnoj karti od 5 para bio naštampan lik N. Tesle. Prema podacima kojima raspolažemo ona je nezvanična.

U prvom svetskom ratu Srbija je izdala dopisne karte*sa zastavama saveznika i ralnim znamonjem.

U Jugoslaviji od 1918—1941 beležimo pet izdanja sa slikama: prvo 1933 g., drugo 1934 g., troće 10936 g., četvrto i peto 1038 g. i još dva dobrotvorna izdanja: za manastir Žiču i za baziliku na Duvanjskom polju.

Posle oslobođenja imali smo jedino neuspelo prigodno izdanje »Dečja nedelja 1947«

'sa 9 raznih slika na poleđini karala.

Novo izdanje, koje očekujemo, svakako će ispuniti sve naše nade i nadmašiti sva доsadašnja izdanja donoseći lepe i romantične pojsaže iz svih naših krajeva.

ЈЕРМА РОРЏМА UZ СТАМАК »DOPIУМСЕ БЕЈ 1 ЕМКЈ«

U ovom članku, koji je objavljen u »Filatelisti« br. 2/52, u poglavlju b)· VOJNE DOPISNICE najavio sam da treba da postoje i druge boje i veći Jormat ovih dopisnica. Evo još jedne:

2. — 1045. Veći format, plavi karton. Pri gornjoj ivici preko cele dopisnice jugoslovenska trobojka sa petokrakom zvezdom u sre dini. U srednjem belom polju trobojke je tekst: levo od petokrake zvezde »SLOBODМА РЕМОККАТУКА I«, a desno »FEDERRTIVNRA JUGOSLRAVIJRA«. Karta Je podeljena vertikalnom linijom u dva polja; u 1еvom polju dole stoji »Pošiljalac«, a ispod toga dve paralelne linije; u desnom uglu, iznad čeliri adresne linije (sa trećom debljom) je dvoredni tekst »Vojna dopisna karta / Drugu-rici«. В. М.

LJUBLJANR. — 13. X. 1941.

Preko druga Cvetka Jovanovića došli smo do prigodnog žiga, koji je bio u upotrebi (za nepoznato vremo) za vromic okupacije na VOlesajmu u Ljubljani: Prstenast, voličine prečnika 331/> / 291/» mm.; sa moslićem za datum: sa natpisima ı prstenu »LUBIANIR.1« (gore) + »ЕЈОВЕЈАМА _1« (доје) 1 за peltokrakim zvozdicama između njih: u gornjem segmentu (iznad datuma) crlež Ljubliame, a u donjem ı 2 roda »FIERA. / VELESEJEM«.

Ne imajući tačne podatke. upotrebe ovog žiga obratili smo se drugu P. Andorliču ı on je najpripravnije odgovorio; — na čemu smo mu zahvalni:

»Žig okupaciski »FIERA. — VELESEJEM« poznat mi je u crvenoj boji. Okupatori — Jjtalijani uz »pomoć« domaćih izdajica pokušali su »nastaviti« tradiciju ljubljanskih vo

losajmova i а мгеше okupacije. lako su otvorili u oktobru 1941 g. prvi okupaciski, a i poslednji velesajam na mestu i u prostorijama velesajma prije dručog rata. Ne znam,

dokle je trajao, jer napredni i domoljubivi narod nije učestvovao ni na loj okupatorskoj manifestaciji privrednog karaktera. Eksplozije na velesajmu dale su okupatorima znak da

20