Filatelista

· šte: glasnici,

jih izdanja. Uz ovu zbirku mogu se dodati varijateti, koji proističu iz tehničkih пеdostataka štampanja ili koji označavaju različita štampanja. Klasična zbirka, pro= izvod muetodike i logike, malo pušta na volju mašti.

Malo je privilegovanih, koji se još mogu ponositi time, da još uvek sakupljaju univerzalnu zbirku. Zaista, obilje i razmovrsnost filatelističkih izdanja su, malo po malo, prinudili skupljače da postave granice svojim zbirkama. Skupljati tri ili četiri zemlje je već težak posao! Pilatelista je postao specijalista i sve što se ne tiče „njegove“ ili „njegovih“ zemalja ne interesuje ga više. Da bi mogao da nastavi sa stvaranjem klasične zbirke, filatelista je pristao da ograniči svoj horizont.

Konstruktivna filatelija znači reakciju protiv. ove tendencije. Njena misija je da pređe uski Okvir nacionalnih zbirki i da opet stvori univerzalnu tradiciju klasične filatelije. Ali, šireći „se u prostoru, morala je istovremeno da ograniči svoj predmet. Rešenje koje je našla primamijivo je: marike se ne sakupljaju po zemljama, već po motivu, koji je na njima ргеstavljen. TIzvesni skupljači ostali su verni nacionalnoj tradiciji, ali su ipak hronmološko vređanje zamenili sintetičkim, koje im. dopušta, na pr. da pričaju istoriju svoje хеmlje, ili da prikažu njene prirodne lepote.

Ali filatelisti nove škole biraju mo želji mofive, koje prelaze nacionalni okvir. Od svih motiva, samo ako se sa njima postu-

_ pa znalački ji sa ukusom, lako 5е зазфау-

ljaju interesantne tematske zbirke, iz istorije i geografije, kao i iz literature ili arhitekture. Marke, koje sve zemlje роsvećuju svojim velikim ljudima ili značajnim događajima iz nacionalnog Života, ili pak, interesantnim pejsažima ili čuvenim umetničkim delima, dobijaju, zahvaljujući ovom novom obliku filatelije, koji ne poznaje granice, dublje i humanije značenje. — Sportski motivi, naročito olimpiske igre, imaju oduševljene pristalice, a ove marke pokazuju kako značajno mesto zauzima sport u životu naroda. Naока — naročito botanika i zoologija i medicina, kao i tehnika — mostovi, železnice, brodovi itd. — isto tako su pretstavljeni na markama.

„Pematske zbirke pokazuju da su dva motiva naročito univerzalna: muzika i religija. Motiv izvesnih zbirki je pak mnogo manje rasprostranjen. Tako su u jednoj grupi marke koje od Monaka do Nijagare preko Mađarske odaju počast pretsedniku Ruzveltu. A druga sažeto i uzbudljivo priča istoriju drugog svetskog rata.

Sam motiv pošte zainteresovao je nekoliko izlagača. Naročito su ih privukla sredstva, koja se upotrebljavaju za prenos po= konjanici, diližansi, poštanski vagoni, sve do heliokoptera, ništa nije

· Svetskog poštanskog saveza,

izostavljeno. A spajajući na jednoj strani albuma marke.izdane povodom. kongresa „Кол ти кtivni“ filatelista daje tako živu istoriju unjiverzalnosti pošte.

Ovi primeri su, nadamo se, pretstavili tematsku filateliju i objasnili koji је пјеп cilj. A da bi se sastatvila prava tematska, zbirka, nije dovoljno poređati marke sličnog motiva. Sakupljač mora da objasni ideju koju namerava da izrazi, a uz maTke moraju da budu i tekst ili dokumenti u vezi sa ovom idejom. Marke u čast velikih muzičara na pr. dopunjavaju se biografskim podacima ili sa nekoliko mlizičkih statvova, koji evociraju pojedine pasaže čuvenih dela.

Potrebno je da se marke i tekst slivaju u harmoničnu zajednicu i da pružaju prijatnun sliku za oko. Način izlaganja zaista znači mnogo za ocenjivanje vrednosti jedпе tematske zbirke. Ovde filatelista može slobodno da pusti svojoj mašti na volju. Je li on botaničar? Onda će presovanim biljkama osvetliti motiv na markama. Ako je tehničar? Fotografije, planovi, upotpuniće tačno ono što pružaju same marke o umetničkim delima ili mašinama. A ako je dobar crtač, tematski filatelista će moći da ns svojoj stranici albuma izrazi osećaпја Која ga падаћијији lepim crtežima.

Među dve stotine zbirki na ovoj izložbi, neke su prava mala remek dela, a vrlo mnoge znače lep uspeh. Ali, ima i nekoliko neuspelih! A io je sreća, jer se tako mogu bolje uočiti putevi, kojima konstruktivna filatelija ne treba da ide.

Zbirke koje se ograničavaju na to, da obrađuju jedam muofiv ne Komentarišući ga, pretstavljaju samo neujednačen skup maraka različitih zemalja. Ali, treba se čuvati da se ne padne u drugu krajnost i da se jedna sasvim mala marka ne utopi u jedan tekst tako bogat, da celoj zbirci preti opasnost da se pretvori u istoriju Umetnosti ili kurs iz botanike. Najzad, crftež, ma kako umetnički, ne sme da baci u zasenak samu marku.

Ne treba zaboraviti da je tematska filatelija pre svega — filatelija. Poštamska marka, predmet zbirke, mora da ostane glavni objekat filatelije i da preistavlja centar interesovanja.

Tekst objašnjenja i sve što doprinosi, da se marka pretstavi na privlačan način crteži, dokumenta itd. — samo su dopuna, i to treba i da ostanu.

Ako se tako shvati, konstruktivna filatelija je u stanju da unese novi Život u filateliju. Ona ima privlačnost novog, nepredviđenog. Ona estavija široko polje ličnoj inicijativi. Ovaj živi oblik skupljanja je zaista prikladan, može da zainteresuje omladinu i da joj pruži širi horizont.

Konstruktivna filatelija ima još i jednu drugu misiju, dublju, humaniju. Zahvaljujući markama, ona može da materijalizuje

као

68