Filatelista

||

|| ||

+ x.

он “је као партиски и државни руководилац неуморно радио на учвршћењу народне власти и привредној изградњи наше земље. Као један од најјачих теоретичара наше социјалистичке изградње, Борис Кидрич огромно је допринео изналажењу нашег сол“ ственог пута у социјализам и разоткривању корена и суштине контрареволуционарног бирократизма.

У пуном расивату свога стваралаштва, друг Борис Кидрич је отишао из наше средине, Он је сагорео у борби за победу социјализма у нашој земљи и одлази не дочекавши сазревање плодова за које се борио и последњим својим дахом. Његовом смрћу наша социјалистичка домовина и сви наши народи изгубили су једног од својих највећих синова.

Лик Бориса Кидрича, до краја оданог и неустрашивог револуционара, неуморног радника и смелог мислиоца, узорног човека и доброг друга, остаће неизбрисив у успомени и историји народа Југославије.

Нека је вечна слава другу Борису Кидричу!

ЦЕНТРАЛНИ КОМИТЕТ САВЕЗА КОМУНИСТА ЈУГОСЛАВИЈЕ САВЕЗНИ ОДБОР СОЦИЈАЛИСТИЧКОГ САВЕЗА РАДНОГ НАРОДА ЈУГОСЛАВИЈЕ

Једанаестог априла. 1953 године у 14,25 часова умро је после дуже болести друг Борис Кидрич, члан Савезног извршног, већа и претседник Одбора за привреду.

Веран син свога народа, друг Борис Кидрич је сав свој живот и све своје снаге и способности посветио борби за народно ослобођење и за стварање и организовање нове народне државе. Кроз читаву ту борбу друг Кидрич је увек био на најтежим и најодговорнијим местима, решавајући увек и у најсложенијим ситуацијама успешно задатке које му је народ поверио.

У време Народноослободилачке борбе друг Кидрич је био организатор народног устанка у Словенији и први политички комесар Главног штаба Народноослободилачке војске Словеније, организатор народне власти у Словенији и претседник прве народне владе Словеније. У периоду обнове земље и стварања економске основе социјалистичке изградње другу Кидричу се поверава најтежи и најодговорнији задатак руководиоца привредне изградње ФНРЈ, који је могао да изврши само човек такве несаломљиве енергије и изванредних способности какав је био друг Кидрич.

Као доследни револуционарни борац за социјализам у процесу преображаја нашег друштвеног и државног живота на новим основама социјалистичке демократије, друг Кидрич је имао водећу улогу у изградњи темеља радничког самоуправљања и новог привредног система.

У часу када је друг Кидрич најинтензивније радио на завршавању и уобличавању нашег новог привредног система, савладала га је тешка болест и коначно смрт.

Смрћу друга Бориса Кидрича Федеративна Народна Република Југославија губи једног од својих најистакнутијих бораца и организатора.

Дело друга Бориса Кидрича јесте и остаће један од камена-темељца нове социјалистичке Југославије. ј

Нека је вечна слава другу Борису Кидричу!

САВЕЗНО ИЗВРШНО ВЕЋЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ ФНРЈ

Београд, 11 априла 1953 године.

ИЗРАЗИ САУЧЕШЋА ФИЛАТЕЛИСТА

На дан 13 априла ове год. пре подне претставници Савеза филателиста Југославије и Савеза филателиста Србије, поводом смрти великог револуционара Бориса Кидрича, уписали су у књигу жалости у име читаве наше организације изразе саучешћа: i а ИЛ

„Свесни великог губитка којим је погођен читав наш народ смрћу великог револуционара и борца за социјалистичку изградњу наше земље друга Бориса Кидрича придружују се дубокој боли општенародне жалости,

ПА

ЗА САВЕЗ ФИЛАТЕЛИСТА ЗА САВЕЗ ФИЛАТЕЛИСТА ___СРБИЈЕ: ~ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Михаило Јањић Инж. Жива М. Ђорђевић Синиша Остојић i JoBan T. Јојкић Милорад Бировљев Божидар Видовић Милан Бероња ; Риста Аћимовић O 54