Filatelista

lokalnom izdanju. — Svakako бе Novak, kao najbolji poznavalac tih ratnih izdanja, i Ludinovu monografiju prikazati našim filatelistima.

2. U broju 8—9 „PFPilateliste“, u odeljku „Kroz filatelistički svet“ doneli smo kratko obaveštenje o članku E. A. Bela „Кгаtak pregled jugoslovenske filatelije“ u švajcarskom listu „Schweizer Briefmarken Zeitung“. Sad je isti članak objavljen i u pariskom listu „Le Timbre“ br. 83 od 1. X. 1953 pod naslovom „Philatelie yougoslave“. PISMA PRENOŠENA BALONOM PRE 160 GODINA

Pisma prenesena balonima iz opsednutog Pariza 1870—71 godine smatrana su do sada kao najstarija pisma te vrste. Međutim, pre izvesnog vremena učinio je Dr. Jozef Sokol jedno senzacionalno istorisko otkriće pri pregledu starih akata u austriskom ratnom arhivu. Pronašao je 18 pisama prenesenih balonom, koja su tu dremala punih 160 godina. Ona potiču iz utvrđenja Condć i Valenciennes, koja su bila opsednuta od strane austriskih trupa 1793 godine. Opsednuti su se bili poslužili za premos pisama balonom sličnim balonu sa zagrejanim vazduhom braće Mongolfijeri i to samo deset godina posle prvog uzdizanja njihovog balona u vazduh. Austrijanci su, sigurno, oborili ovaj balon i ova, u arhivu nađena pisma pala su im u ruke (u Valensijeni), pa su s jednim ргоpratnim pismom feldmaršala Jos. Koburškog poslata u ministarstvo rata za ratnu arhivu, gde su, zajedno s tim propratnim pismom ležala 160 godina. Na jednom od tih pisama bilo je rukom napisano „.par un Ballon“. S ovim otkrićem pomeren je datum prvog prenosa pošte letećim tehničkim sretstvima za 80 godina unazad.

ИЗ ИСТОРИЈЕ ПОШТА У ВОЈВОДИНИ

Ове године, 1 октобра 1953 године, прославила је пошта у Новом Саду своју стогодишњицу. Али, има још један већи број пошта, који је ове године завршио или ће завршити своје стогодишњице, а неке џ двестагодишњице. — Према подацима којима располажемо 'основане (су поште:

А. — Пре 200 година:

у Хоргошу 24. 111. 1758 у Кикинди 18. МИ. 1753 у Петроварадину 29. ХП. 1758. Б. — Пре 100' година: у Уздину 1. 1Х. 1853 у Црепаји 1. 1Х. 1853 у Ади 22. ХП. 1853 у Орбобрану 1. 1. 1854 у Црвенки 1. 1. 1854.

Ради пропаганде поштанских услуга свакако би добро било да и ове поште обележе ове значајне датуме из своје историје каквом приредбом (изложбом, предавањем), свакако у вези са филателистима из тих места, који увек треба да буду с поштом уско повезани и да сарађују на њеном унапређењу. Тим путем ће се и код ширих слојева народа побудити више пажње за правилно кореспондирање (адресовање, леплљење марака, писање телеграма) за употребу телефона, чување телеграфских линија и других об:еката итд. и на тај начин свет ће доћи у ближе односе с поштом и увидети велику корист од тих саобраћајних сретстава, а те изложбе биће и добри пропагатори за ширење филателије.

Те изложбе ће постаћи свет на прикупљање историског материјала, који пропада у многим мањим местима због непозчавања вредности предмета, који се налазе у рукама народа, забачени, као непотребне ствари, по таванима, сандуцима и другим скровиштима.

Наше изложбе

СМОТРА У ВАЉЕВУ у

Подружница СФС у Ваљеву приредила је поводом прославе девет година ослобођења Ваљева смотру марака у дане 15, 16 и 17 септембра 1953 године, у просторијама Културно. уметничког друштва „Абрашевић“.

Смотра је била приређена првенствено ради школске омладине, која је исту у највећем броју и посетила. Смотру је посетило за ова три дана 990 особа, од којих је 48 било грађана, а остало ученици Више мешовите гимназије и све три осмогодишње школе. На смотри су били изложени следећи излошци: (Стара Србија и Црна Гора (Александар Тараканов). ФНРЈ од 1944 до данас (Зоран Храњец, Зона Б Слободне територије Трста (Јежек Славка), Чехословачка до 1948 (Јосип Боурек), Француска (Драгутин Храњец) Финска и Аустрија (Божо Бендеља), ФНРЈ (омладинац Рабасовић Мирослав), Цвеће и животиње (омладинац Бајић Милан).

Око организовања смотре највише се заузео претседник подружнице друг Јосип Јежек. Марке су биле смештене у !1 витрина, које су својина ове подружнице и на столовима под стаклом.

Укупан приход са смотре био је 3128 дин, а расход 731 дин.

У књизи утисака, посетиоци, овом приликом искључиво ђаци, уписали су своје утиске којима се похваљује смотра и изражава жеља да се филателија више пропагира међу ученицима средњих и средњих стручних школа.

Н. Храњец

ПЛАТИТЕ ОДМАХ ДУЖНУ ПРЕТПЛАТУ! ОБНОВИТЕ ПРЕТПЛАТУ ЗА ИДУЋУ 1954 ГОДИНУ!

200