Filatelista

Да би израда ових марака потпуно успела, требало би их штампати најбољом врстом штампе и сваку у најмање две боје. Да ли ће се тај посао моћи обавити у једној од наших штампарија, још се не зна, па није искључено да ће се марке штампати у иностранству. Предвиђа се да ће сва серија имати 6 до !0 марака са означеним номинаналним вредностима, које одговарају стопама поштанске тарифе за разне врсте пошниљака у земљи и за иностранство.

Било је предвиђено да се ово издање

штампа и пусти у течај за време Дечје не-

деље. Међутим, због темељних организационих и техничких припрема, да би се добиле што лепше марке, закаснило се с овим издањима марака, те ће бити пуштене у течај тек почетком идуће године.

ОСОБЕНОСТИ НА МАРКАМА ФНРЈ

МАРКА ОД 3 ДИНАРА ИЗ ПРИВРЕДНЕ СЕРИЈЕ СА НЕОТШТАМПАНИМ ЈЕДНИМ ДЕЛОМ СЛИКЕ Слободан _ Дајмак, члан Подружнице

„Врачар“, приказао нам је један примерак марке од 3 динара из серије редовног издања са приведним мотивима (бр. 169), на којој је један део остао неотштампан: вертикални део слике с леве стране скроз од слова „Ф“ у горњем, до стова „ЈЕ“ у доњем натпису. Марка је употребљена на некој пошти чије се име завршава са „ТИНА“. По свој прилици је ова марка из првог вертикалног реда у табаку, за који су одговарајући клишеји у плочи остали на том делу ненамазани бојом.

MARKE ZA PROŠLOGODIŠNJU OLIMPIJADU IZDATE ZA „STT/VUJNU“ POSTOJM I NEZUPČĆANO Poznato je da od prošlogonišnje serije

maraka izdate. povodom održavanja svet-

ske Olimpijade u Helsinkiju — postoje i

nezupčane serije — koje se u Parizu nude

po ceni od 2500—38000 franaka po seriji

(navodno je izdato 2000 takvih serija). Sada smo videli u pomenutoj specijal-

noj zbirci maraka Jugoslavije kompletnu

seriju olimpijade u izmenjenim bojama sa pretiskom ST” T/VUJNA nezupčano — i to lepe komade sa ruba štampanog arka, sa širokim ivicama 2—3 cm (sa dve strane)

— znači da i ova serija postoji nezupčana

i da se nalazi u prodaji kod nekih inostra-

nih firmi! Vlasnik je seriju kupio za 6000

talijanskih lira u Italiji.

DVOSTRUKI PRETISAK NA IH IZDANJU PORTO-MARAKA VUJNE

Dobrotom Ministra belgiske Vlade, Poslanika Belgije u Jugoslaviji g. Žorža Delkoanja dobili smo radi publikacije nekoliko veoma interesantnih specijaliteta od maraka VUJNE.

Svakako je najinteresantniji dvostruki pretisak na porto markama III izdanja VUJNE (katalog „Jugofilatelije” str. 269 — broj 15) na kojima se jasno vidi znatno pomereni dupli pretisak. — Marke su Upotrebljavane na pošti PODGRAD dana 6. 4. 1947 god. — Donosimo sliku isečaka sa originalnih sprovodnih listova na kojima je jedna marka sa normalnim dvostrukim

ЗА ЕСПЕРАНТСКИ КОНГРЕС ОД 300 ДИН. С МРЉОМ

МАРКА

Миливоје Урошевић, члан Подружнице „Врачар“ приказује једну авионску марку од 300 динара издату за 38 међународни конгрес есперантиста у Загребу са белом мрљом преко доњег нела слова „БА“ у натпису PNR JUGOSLAVIJA, re ce Ha IIpBH поглед добија утисак као Jta je HamnHc JUСОБШОМТЈА. Не знамо да ли је ово случајна или типична грешка.

pretiskom, dok je na drugoj prvi pretisak sa „ravnom” a drugi sa „povijenom“ zastavicom brojke „,2“.

SPOMEN MARKA ZA 10 GODIŠNJICU PRIKLJUČENJA ISTRE I JULIJSKE KRAJINE IZDATA ZA „STT/VUJNU“ — BEZ PRETISKA Veoma je lep specijalitet marka od 15

dinara izdata povodom „10 godišnjice pri-

ključenja Istre i Juliske Krajine“ Jugoslaviji — izdate za ST!T/VUJNU u prome-

ПЛАТИТЕ ОДМАХ ДУЖНУ ПРЕТПЛАТУ! ОБНОВИТЕ ПРЕТПЛАТУ ЗА ИДУЋУ 1954 ГОДИНУ!

203.