Filatelista

Ги ни 1 |K a A РГ ae

% инж. Мирко Вернер Претфилателистичка писма

и жигови Србије (1840—1866) Сакупљање писама из времена пре увођења поштанских марака посебна је грана филателије — која у задњим годинама све више долази до изражаја.

Код нас су први кораци на том пољу учињени од 1930 године на овамо, а озбиљне темеље претфилателистичком периоду Србије поставио је пок. Евжен Дероко уз сарадњу јаког кадра љубитеља овог подручја: инж. Александра Петровића, Стеве Ђорђевића, Борђа Антића, Штенндлера, Остојића и многих других, — Претражене су све веће архиве — и пронађен је огроман материјал. На подручју некадашње кнежевине Србије. тај период почиње са 25. мајем 1840 године и траје до увођења првих српких поштанских марака у јуну 1866 године.

Дероко је утврдио постојање претфилателистичког материјала 45 разних пошта са подручја кнежевине Србије, али се није потпуно јудубио у подврсте појединих поштанских жигова по типовима, што је делимично учинио Pb. Антић, апотекар из Сомбора, 6. власник највеће збирке претфилателистичких писама Србије чији опис није био нигде објавио.

Од тога времена старија генерација сакупљача уступила је место млађима и продужило се са истраживачким радом на овом подручју, — можемо констатовати са пуним успехом. |

Данас је осим поменутог Дероковог описа једини путоказ за ово подручје, Каталог „Југофилателије“ за 1953 годину — у којем је приказан до данас пронађен материјал и одређене су цене за поједине комаде — према. типовима и врстама жигова, но — иако је у поменуту обраду уложено прилично труда, можемо констатовати да има недостатака. Због тога сматрам да ће бити корисно да објавим резултате мојих досадашњих истраживања и предлог за коректуру поменуте обраде у каталогу „Југофилателије“.

Пре свега хтео бих да споменем — да се као потпун претфилателистички об јекат може сматрати само онај (завој омот — коверат), који несумњиво има податке о времену употребе (жиг, писмо са датумом и др.), тј. никако не могу се сматрати потпуни исечени жигови појединих пошта без датума, иако би их према боји жига или другим особинама могли уврстити у одређени временски период. — Није довољно имати само предњу страну омота са жигом без датума, него треба сакупљати целе омоте, на којима се види и пријемни жиг. | : Треба да обратимо нарочиту пажњу типовима жигова појединих пошта као и 6ојама жигова мада ово последње већ спада у домен специјалног сакупљања претфилателистичких жигова и писама.

По врстама и типовима жигова, претфилателистичко подручје кнежевине Орбије и пачин сакупљања из овог подручја можемо груписати у следеће категорије (Бројеви типова и жигова према каталогу „Југсфилателије“):

Начин сакупљања

А) Генерално |B} Специјално |Б/Л) Специјално

(ком.) (ком.) | (чије је постоја-

Врста жигова | | | | ње у питању)

i) Прави (са и без оквира) 43 62 | (типови: 1—11) 2) Овални: 3 8 | (тип: 12) 3) Претенасти; 40 75 13 (типови: 13—16) Укупно: А = 86 B=145 ' Б/Л=15

Из предње табеле видимо, да генерални сакупљачи овог подручја треба свега да набаве 86 коверата, па да имају потпуно комплетну збирку; специ јалисти 145 коверата, — а 15 врста жигова раније регистрованих вероватно да су погрешно уврштени као познати (према бојама жигова), јер исиравне — аутентичне претфилателистичке целине, = од ових нису видели нити Дероко са тадашњим сакупљачима ових целина, нити сам их ја икада видео, па тако оправдано можемо погумњати у њихово постојање; а то су

215