Filatelista

KRISTIPOR KOLUMBO NA MARKAMA

Italija već priprema jednu impozantnu seriju maraka za proslavu 450 godišnjice smrti Hr. Kolumba u 1956 godini. ItaliJanski filatelisti se nadaju da će to biti jedna od najlepših serija maraka. Svakako da u to vreme neće izostati kakva velika filatelistička izložba.

Тип povodom objavljeni su i podaci o dosadašnjim spomen izdanjima sa slikama Hr. Kolumba. Do sad ih je izdavano u 526 država, od kojih su samo četiri evropske, a ostale su američke. Od evropskih država izdale su: Španija (12), Italija (9), San Marino (6) i Mađarska (1), a u Americi izdale su marke sa Kolumbovim slikama: Argentina (6), Bahama (1), Čile (5), Kolumbija (3), Kostarika (4), Kuba (11), Dominika (23). Екџадог (5), Јатајка (3), СуаТетаја (2), Haiti (1);, Honduras (5), Meksiko (1), Nikaragua (7), Panama (2), Paraguaj (4), Peru (4), Portoriko (1), Salvador (12), SAD (17). Trinidad (1) i Venecuela (3).

NOVA IZDANJA AUSTRIJE

Emisioni program za 1955 godinu:

1) Povodom obnove bečke opere i „Burgteatra” predviđene su 2 marke: od 1.50 i 240 5. |

2) Za desetogodišnjicu Druge republike izdaće se fri vrednosti.

8) Jedna marka od 1 Š. o desetogodišnjici U. N. 3

4) Jedna marka od 1 Š. + 25 gr. га Пап marke. |

MARKE ZA IZLOŽBU U NORVEŠKOJ

Iz Norveške obaveštavaju da je u planu da se izdadu ti prigodne marke za jubilarnu filatelističku izložbu u Oslu o ргоslavi stogodišnjice prve norveške poštanske marke.

PROGRAM IZDANJA MARAKA U MONAKU

U toku ove godine predviđaju se ova izdanja:

1) Tri marke u vezi Marijine godine, sa raznim slikama bogorodice i sv. Rajnera: — 2) Jedna marka u spomen 50 godišnjice rotarijanstva; — 3) Nova serija maraka sa slikom kneza Rajnera III; — 4) Jedna serija spomen maraka o 50 godišnjici smrti Žila Verna (12 vrednosti).

PROGRAM IZDANJA MARAKA ZA SVEDSKU

Za 1955 godinu predviđena su izdanja maraka: 1) U junu će se izdati specijalna marka za svih pet skandinavskih zemalja za proslavu narodnog praznika; — 2) U julu će izaći jubilarno izdanje „Sto godina švedske poštanske marke”; — 3) Spomen izdanje o stogodišnjici smrti švedskog pesnika P. D. A. Atterboma.

~ | Пир и-пи“ и PROGRAM IZDANJA MARAKA U ČILEU з ,

Program izdanja ja 1955 godinu biće dosta veliki: 1) Serija maraka za 200 godišnjicu rođenja generala Franciska Miranda: —"2) Za 25 godišnjicu čilsko-peruanskog ugovora, po kome je Čileu definitivno ustupljena Arica; =— 3) Za 400 godišnjicu smrti Pedra де Valdavia; — -4) Za pufovanje pretsednika Argentine Perona u Čile i za putovanje pretsednika Čilea Ibaneza u Argentinu. ~ |

U studiji je i jedna serija redovnih ma– raka. Svi predmeti za ovu seriju biće роsvećeni antarktičkim predelima.

VESTI SA KIPRA

U pripremi su marke za redovnu poštu sa slikom; kraljice Jelisavete II, na kojima će biti dosadašnja moneta 1 funta = 180 pijastra zamenjena s novom 1 funta=1001" mils. Nova serija će se sastojati iz 15 vrednosti od 2 mils do 1 funte. Na markama će biti prikazane slike domaćih privrednih produkata, rudarstva. nekih predela i zna menitih građevina.

NOVOSTI IZ VELIKE BRITANIJE

Generalni direktor pošta odobrio je specijalnu prigodnu marku za Sanitetski kongres Kraljevskog sanit. instituta. koji će se održati 26—99 aprila u Bournemonuthu. Na-marci će biti amblem instituta i tekst „R.S.I. Health Congress, Bournemouth. Hants”.

U kući lordova učinjen je predlog da se za niže vrednosti maraka upofrebe slike predela, ali se odmah u filatelističkoj štampi podigao protest, protiv zamene kraljice na markama podigao je glas i viđeni list „Gibbons Stamp Montly”.

NOVA MARKA AUSTRALIJE

Krajem aprila ili početkom maja izići će Jedna nova marka od 3” o. u znak prijateljstva između Australije i Amerike. Na njoj će biti pestavljen gornji deo amer. spomenika u Canberri, koji je otkrila kraljica Jelisaveta 16 februara 1954. Na slici marke će biti i njen portret u medaljonu. Izdanje ove marke biće u vezi i sa ргоslavom Koralskog mora, koja će bifi priređena u celom Komonveltu od sfrane Australisko-američkog društva i od vlada Komonvelta, za uspomenu na bitku u Koralskom moru (1942), koja je bila prekretnica rata u Pacifiku.

NOVA MODA I MARKE

„Il Bollettino Filatelico” donosi vest iz Amerike da su u najelegantnijim modnim trgovinama u čuvenoj Petoj aveniji u Njujorku poslednjih dana bili izloženi, na radost Amerikanki, šeširi... filatelistički. To Je poslednji. krik mode u Americi, šeširi ukrašeni filatelističkim motivima!

66