Filatelista

рони и = ==

Па

SUDBINA SPERATIJEVIH, KLIŠBA 4

НЕ Мане piše: Britansko fi1atelističko društvo izveštava, pošto su do tančina proučeni svi različiti postupci, koje je upotrebio Sperati za fabrikovanje svojih „umetničkih dela”, da je donelo rešenje da uništi sve klišeje, kojima se „proslavljeni” falsifikator služio u toku svojih Robnih radova. Društvo je u isto vreme obavestilo da je cilj, koji je ono želelo da postigne kupovinom „čuvenog materijala” bio, ne samo da spreči rasprodaju neobaveštenim kolekcionarima, već još i da predupredi eventualu fabrikaciju novih primeraka. FALSIFIKATI CEHOSLOVAČKIH MARAKA

„Der Sammler-Dienst” u broju 6 donosi obaveštenje o vrlo uspelim falsifikatima maraka za vazdušnu poštu iz 1920 godine (14 Kč na 200 h., 24 Kč. na 500 h. i 28 Kč. na 1000 h.) sa retkim zupčanjem IT, 14 (TI, 13%), koji odmah padaju u oči dobrim centriranjem (retkim kod originala) i „kredastom” bojom. Prefisak aviona je u kamenofisku, dakle na zadnjoj strani ne pokazuje nikakva ispupčenja od pretiska.

VESTI IZ BERLINA O NOVIM IZDANJIMA

„Sammler-Express” daje nam detaljna obaveštenja o pretstojećim izdanjima:

Za 9 april, međunarodni dan oslobođenja izdate su 2 marke od 10 i 20 pl. i jedan blok. Na obema markama je slika spo-

KRAJ UPOTREBE ITALIJANSKIH MARAKA S PRETISKOM „AMG-FTT” U ZONI A

I posle ulaska italijanskih trupa u zonu

A (96 oktobra) ostale su u upotrebi marke

menika žrtvama fašizma na groblju u.

Brandenburgu. Na bloku su obe marke nezupčane. Veličina izdanja maraka po 3 miliona, a bloka 750.000 kom.

15 aprila izlazi jedna prigodna marka od 20 pf. za desetogodišnjicu oslobođenja. Za sliku na njoj izabran je sovjetski spomenik u Berlin-Treptovu. Veličina izdanja 3 miliona.

о

Za SŠilerovu godinu — za 30 april predviđene su tri marke, za koje su tri umetnika dala tri različita pesnikova portreta. Marke su od 5, 10 i 20 pf. Prva će biti izdata u 750.000, a druge dve u 3 miliona. Od ovih maraka biće izrađen i jedan blok, u kome će marke biti rasporedene u dva reda: prva će biti gore u sredini, a druge dve u donjem redu; marke u bloku nezupčane.

Istog dana biće izdate i 2 marke za VIII međunarodnu trku na biciklima, sa slikom grupe biciklista; marke će biti od 10 i 20 pf. U vrhu slike maraka biće grbovi Praga, Varšave i Berlina. Veličina izdanja 3 miliona.

s pretiskom, iako je 26 oktobra uprava prešla u ruke Italijana. Poslednji redovan poštanski Žig pod savezničkom upravom upotrebljen je 25 oktobra, a prvi pod italijanskom upravom 26 oktobra. Prema tome marke s pretiskom „АМС-ЕТТ" upo-

trebljavane su pod obema upravama. Tek

od 13 novembra počelo se s upotrebom italijanskih maraka bez pretiska. Marke s pretiskom bile su u važnosti zaključno 15 novembra. Dakle, moglo je biti mešovitih frankatura. (B.B.-Z.)

IZGLEDI NA BUDUĆNOST MARAKA SLOBODNE TERTTORIJE TRSTA

„Berner Briefmarken-Zeitung” prema listi „Sammler Dienst” donosi obaveštenje: Činjenica da se amerikanski trgovci, i ne samo oni, poslednjih nedelja trude, ulažući velike sume novca, da оирцији marke zona A i B. ukazuje na dobru prođu ovih zaključenih filatelističkih područja. U Sjedinjenim Državama ubraja se Trst kao amerik. posadna oblast, pa je i potražnja njihovih maraka veća. Cene su u Nemačkoj još srazmerno povoljne, tako da neće biti nikakvo čudo, ako i nemačko tržište bude iscrpljeno. Održavaju se glasovi o većem izvozu u SAD u najskorijem vremenu.

POSLE SMRTI TRODORA ŠAMPIONA

Posle Šampionove smrti bio je svet radoznao da li će firma, vođena pod njegovim imenom u Parizu, biti likvidirana ili će i dalje produžiti poslovanje i kakvi bi bili РАЈ ИО па dalje izlaženje Тустоуов ка-

ни а firme u njenom časopisu „Echo de la Timbrologie”, povereno je privremeno vođenje firme ličnom priJatelju pokojnika i njegove porodice Willy Balasse-u iz Brisla. koji će se postarati za jednog novog direktora.

Redakcija Iverovog kataloga bila je prepuštena, prema pokojnikovoj želji, jednom od najboljih poznavalaca maraka u Егапcuskoj, Ladislavu Varga.

67