Filatelista

пате пе вани ин ia

DUBROVNIK. — 18 — 25. X. 1955

U vezi objave u prošlom broju donosimo sad sliku prigodmog žiga upotrebljenog m Dubrovniku za vreme Kongresa Međunargdne federacije pumničkih biroa (PIAV — Pederation Interm. des Agences Voyag.).

Oblik žiga je uspravam ovalan, s nafpisom „XXIX. KONGRES. FIAV. DUBROVNIK” oko ovalne linije crteža; pri dnu žiga u lučno povijenoj traci je ргоmenljiv datum. Ispod datuma je Mrilati točak, a iznad njega je amiblem.

ИУ Zr Хора 209

И Š УН

>"

“22

КВ] се

U vezi objave prigodnog žiga га 1 Копgres lekara u Niškoj banji u prošlom broju „Milateliste” donosimo sad,i mjegovu Sliku.

Žig je jednokružan, s maftpisom mu Kru. gu „II KONGRES LEKARA N. R. S. / NIŠKA BANJA”: u tekstu, s obe stane imema mesta su crteži RBskulapovih štapova. Datum je u sredini žiga u jednom pravon# redu.

b= 19 X!:1955 4

МА Мт

МЛЕКА ВАМЈА. — 9 — 12. Х. 1955

ZAGREB. — 21 — 30. Х. 1955

U vezi objave prigodnog žiga za Prvu poljoprivrednu izložbu u Zagrebu donosimo sada njegovu sliku,

Žig je okrugao, bez okvira; s prigodnim tekstom u krugu (počev odozdo) „PRVA POLJOPRIVREDNA IZLOŽBA HRVATSKE”; u sredini žiga u mostiću je datum, a u paralelmom redu iznad mjega „ZAGREB”. S desne strane žema s uzdignutim snopom žita, iznad datuma cvet, a ispod grožđe, Crtež žiga je izradio Fr. IvКапес iz Zagreba. — Upotbrebljavan ma izložbemoj pošti.

BEOGRAD. — 13 — 19. XI. 1955

Za Nedelju prikupljanja istoriske grade, od 13 do 19. XI. 1955 odobrila je Gem. direkcija PT'T rešenjem Br. 10249 od 4. XI. 1955 upotrebu prigodnog žiga s pokretnim datumom ma pošti Beograd 1 u crnoj boji.

Žig je jednolkružam, s matpisom u Кгиgu „NRDELJA PRIKUPLJANJA ISTORISKE GRAĐE” u srednjem polju, u malom: okviriću u luku je datum, a ispod nje- Ба u izvrnutom luku, bez okvira „BEO-. GRAD”. Veličina prečnika 30 mm.

192