Filatelista

ар а (av ВН ПИ ПРИ Му = IZ SAVEZA FILATELISTA SRBIJE ; PODRUŽNICAMA I POVERENIŠTVIMA

Preporučuje se podružnicama da održe

Ут о ил ТЕ

zodišnje skupštine u januaru i da odmah”

zatim pošalju Savezu izveštaje sa Sskunština. ;

Pozivaju se podvružnice i povereništva da izmire dužnu članarinu do kraja 1955 godine. . :

Mole se podružnice i povereništva da odmah dostave Savezu upisninu za nOVOprijavljene članove u toku 1955 godime. Mnoge podružnice u opšte nedostavljaju upisninu, iako su dužne to da učine.

Upozoravaju se podružnice i poveremištva da prilikom slanja novca preko Nar. banke naznače ma poleđini ček. uplatnice za kakvu svrhu šalju novac. -

Podružnice i povereništva, koja do sada nisu poslala spiskove članova, mole se da to odmah učine.

Mmoge podružnice i povereništva "пе dostavljaju ma vreme (svagog muesec3) brojno stanje svojih članova, a io je meophodno potrebno da redovno čine.

SMOTRA MARAKA U BAČKOJ TOPOLI

Podružnica SFS u Bačkoj Topoli organizovala je smotru maraka u čast „29 novembra” — koja je održana u zgradi Narodnog pozorišta od 27 do 30 novembra

1955 godine. — Imfteresovanje za ovom рг- |

vom -smotrom maraka је bilo vanredmo veliko, tako da je istu u roku od 4 dana posefilo preko 5000 lica.

Uglavnom su izložene zbirke maraka naših područja, kao FNRJ i VUJNA, ali bilo je i drugih izložaka od kojih se naročito istakle zbjrke jubilarnih izdanja Svetskog poštanskog Saveza (UPU), zatim vanmedno dobro obrađema tematska zbirka profesora Laslo Erne-a iz Subotice „Deca na markama”, koja obuhvata skoro sve do damas izdate marke sa ovom tematikom — vanredno ukusno i dobro razradeno. Osim toga prof. Laslo izložio je i teтоа zbirku „Znameniti ljudi ma mar-

јата". Izložen je filatelistički pribor, kao i literatura — kako domaća tako i strana.

Za vreme trajanja smotre profesor Laslo je održao tri predavanja o filateliji

ma srpskom i mađarskom jeziku, koja su predavanja bila vanredno dobro posećena.

Na smotri su učestvovali svojim zbirkama: Krakovski Alajoš, Nemet Đorđe, Juhas Gabor, Brašnjo Jožef st., Strika Branko, Buhvald Bela, Dimitrijević Nenad, Šnajder Jožef svi iz Bačke Topole i prof. T.aslo Brme iz Subotice kao gost.

Smotra je završena skromnim. bankeiom, kojom prilikom su učesnicima smotre podeljene veoma ukusne pohvalnice spomenice. PRVA SMOTRA MARAKA PODRUŽNICE SPS U SOMBORU

Podružnica SFS u Somboru priredila je u Čast „99 movemibra” svoju Prvu smotru maraka pod pokroviteljstvom Gruje Dedića. pretsednika NO grada Sombora u proslorijamim gradskog muzeja.

Na ovoj smotri učestvovalo je 14 filafšelista iz Sombora i prikazali su izvode iz svojih zbirki u 77 specijalnih vitrina. Osim redovnih izložaka bilo je i mekoliko interesantnih propagandnih izložaka, među kojima je vanredno ukusno bio prikazan izložak- Laamji Karolja pod naslovom „Moje filatelističke veze”. — Ovaj objekat sadržava razna filatelistički framikirana. pisma upućena Lanjiu iz preko 30 raznih država sveta. — Šteli Anfal je prikazao kompletnu zbirku maraka ČRS, Kovač Laslo je prikazao izdanja svih zemalja od 1945 godine na ovamo. — Odličan efekat je izazvao Kovač Laslo sa umetnički izrađenim grbovima svih maših republika, kao i Saveznim grbom — od poštankih maraka. Za ovaj rad je Kovač utrošio preko 3000 maraka odgovarajućih boja. — Taj vanredan izložak' je prikazam na zidu — iznad biste Maršala Tita. — Brankov Kosta poznati sakupljač taksenih maraka —- prikazao ze najređe emisije stare Srbije, Jugoslavije, Austrije i Mađarske; Vidaković Antun je izašao sa temaiskom zbirkom „Sport ma markama” — Valient Oskar je izložio sva izdamja maraka UPU, a Gužvanj Andraš kompletnu zbirku maraka ujedinjenih nacija. — Od klasičnih izložaka su se istakli Kačor Ferenc sa svojom specijalizovanom zbirkom Austrije i Mađarske — maročito prvih emisija Mađarske iz 1871/72 godine, a Božamski Bde je izložio vahredno lepu zbirku maraka Bosne i Hercegovine.

Radi „popularizovanja filatelije Izložbemi odbor je za vreme ove Smotre razdelio pionirima i školskoj omladini stotine paketića — u svakom sa Do 50 raznih ma-– raka — čime је uspeo da zainteresuje Velik broj nmajmlađih za“ filateliju koja treba da postane, jedna od majplemenitijih zabava za maše pionire i omladimu.

195