Filatelista

likog broja filatelista Pariza i stranaca, mesto gde se nudi na prodaju omo što se ima kao višak, mesto gde se kupuje ono što nedostaje u zbirkama. у

Posetio sam i Ja Rond Point des Champs= 'BiılyaČces. Ргојадта kao kroz neki špalir: sa jedne i druge strane provizorni dućami čije tri strane sačinjavaju tabaci sa izlepljenim markama celoga sveta i na četvrtoi — otvorenoj stoje ogromni klaseri na naročito postavljenom postolju, koje bez mulce okrećete, a da klaser miste ni uzeli u ruke. Tu su i svi mogući svetski katalozi maraka, među kojima dominiraju tri svesE:e francuskog Yvert-Tellier-kataloga.

Cene su istakmute kao i kod nas: na malim listićima ubačemim između celofama.. A cene su sve u Yvert-francima, — za deset do dvadeset procenata niže od kataloga. Oko 12 časova je majveća gužva. Teško se probijam između grupa onih koji su zauzeli „Pbusiju” i traže, — fraže strpljivo često puta neku marku od 10 ili 15 franaka koja im nedostaje u zbirci.

Francuzi su ljubazni ljudi, ali ipak ne toliko, da bi mogli sakriti svoje negodovanje, kad im neki strasni filatelista DOsle dužeg „čeprkanja” izvadi iz Кјазега primerak koji vredi 10 ili 15 franaka.

Pariske pijace su čuveme po svojim uličnim prodavcima, koji na kolicima guraju ceo svoj kapital i neumorno izvikuju robu i pozivaju kupce. Na Romd Point des Champ-Elysćes nema kolica, ali i tamo ima prodavaca koji bučno reklamiraju neku važniju seriju maraka i pozivaju kupce.

A cenkanja ima do mile volje kao i u celom IParizu. Čovek mora dobro da poznaje cene, da bi mogao biti siguran da neku seriju neće platiti skupo.

Tu i tamo vidite čitave grupe i grupice okupljene oko nekoga koji ceo svoj kapital drži u tašni, vadi jedan po jedam klaser, pokazuje robu i motri pažljivo na celu okolinu. i

I tu se kupuje i prodaje, i tu marka ide iz ruke u ruku, novčanice od 500, 1000, pa često puta i od 5000 i 10000 franaka menjaju svoga sopstvenika.

Rond Point des Champs-Elysećes je berza maraka u parku...

Rue Drouot je ulica prodavnica maraka velikog stila, ulica u Којој se nalazi u zgradi br. 13 velika izdavačka kuća ''heodore Champion, kuća koja izdaje čuveni katalog: maraka Ууетф еф ТеШег-Сћагоpion, katalog kojim se služi veliki broj naših filatelista. U neposrednoj blizini nalazi se i čuveni Hotel Drouot, u kome se vrše aukcijske prodaje maraka, često puta sa dnevnim prometom od nekoliko mi-

kao nekadašnje sedište Kardinala Rišelje-a i francuskih kraljeva... PFilatelisti je Doznaju i kao palatu u čijem se prizemlju među kolonadama nalazi desetine prodavnica maraka, načičkane jedna pored druge sa svom mogućom filatelističkom robom i, priborom.

Sazidana od Kardimala Rišelje-a i prepravljena od francuskih kraljeva, Palais Royal je najpre bila sedište Kardinala Rišeljea, a kasnije Luja XIII, Kraljice Ane Austrijske i drugih francuskih kraljeva. Sada je sedište Državnog Saveta i zgrada gde se kupuju i prodaju marke.

Palata je sazidama u obliku pravougaonika sa velikim parkom u sredini i kolonadama Које nose umutrašnji deo zgrade. Baš u ovom unutrašnjem delu zgrade, koji gleda u park, nalaze se prodavnice maraka i ništa im me smeta što su jedma do druge i ništa im me smeta što svoju robu reklamiraju na isti načim.

A sve one: sve kupuju i sve prodaju...

I sve su neugodne i zapuštene, sa slabom svetlošću sijalica, koje neprekidmo gore i danju i noću, sa mnogobrojnim albumima bez reda natrpanim u izloge sa prljavim staklom...

Ali bogate sa filatelističkim retkostima i markama koje ne možete svuda dobiti i sa cenama koje ne može svako platiti.

Svratio sam u jednu od njih više iz radoznalosti i zamolio da mi pokažu neku bolju stariju seriju maraka Jugoslavije, ono što mi filatelisti nazivamo „klasikom”. Iznenadio sam se, kada mi je pokazao jedan slab primerak serije maraka iz 1935 godine. U razgovoru o tome šta mi Jugosloveni podrazumevamo pod „klasikom”, u radnju je ušao jedan Englez i za par mimuta napravljen je „posao” za mekih 15000 franaka koji je hladnokrvni Englez plstio m. movim funftama.

Bukiniste sa Sene poznaje ceo- svet Do njihovim samducima postavljenim па levoj i desnoj obali, po starim primercima knjiga i časopisa svih vremena, originalnim pismima Viktora Igo-a, „originalima” Sezama i Van Goga, kartama raznih predela i drugim svim mogućim amftikvitetima. Ali kod njih možete dobiti i more maraka starih i novih, albuma i časopisa, lupa i pimceta, jednom rečju svega onoga što treba jednom filatelisti. Sve je to ma= metljivo istaknuto na vidnom mestu i dosta puta ukusno aranžirano.

'Trebate li nešto, nemate potrebe da sami preturate po materijalu, već treba samo da kažete zatražite od prodavca, koji se bezbrižno šetka po usijanom asfaltu. Kao što zna napamet sve knjige koje, ima, slike i crteže kojima je napunjen njegov

liona franaka, — kao i sala gde organi- sanduk, svaki bukimista je istovremeno i zuju izložbe. dobar filatelista i vešto barata po Iver

Palais Royal, impozantnu palatu u nme- katalogu, kao da je to njegova prava speposrednoj blizini Luvra, — turisti poznaju ·cijalnost. A ako nema neku seriju koju

50