Filatelista

ПАЛЕ — ЈАХОРИНА, — 9 и 10. Ш. 1957.

На захтјев Савеза филателиста Босне и Херцеговине Генерална дирекција пошта телеграфа и телефона рјешењем

NEDJI

ONI

Бр. 3131 од 4 марта 1957 одобрила је израду и употребу пригодног поштанског скига за вријеме одржавања Трећег шампионата јуниора алпских земаља, који ће се одржати 9 и 10 марта 1957 на Јахорини.

Борба против

РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ ОРИГИНАЛА И РАЗНИХ ДРУГИХ ИЗДАЊА у

При набавци марака и-других поштанских вредносница, да би се скупљачи могли заштити од непожељних објеката, треба нарочито да буду обазриви, али претходно и добро упућени у распознавање разних издања. Не може се бити добар познавалац марака и других поштанских вредносница, а да се не прати филателистичка литература, у којој се на свакој страници говори о особинама појединих марака или о особинама марака у опште.

Овом приликом желимо да обратимо пажњу читалаца на разлике између оригиналних поштанских марака и других издања.

Жиг је округао, металан, с текстом; »ТНЕСТ ЗАМРТОМАТ ЈОМОВА АГРSKIH ZEMALJA / PALE — JAHORINA”

У средини жига гравиран је кристал снјежне пахуљице, а испод ове налази се у попрјечном луку: 9 10. ПТ. 1957. Жиг је непокретан и употребљаван је у прној боји. |

Овај пригодни жиг је употребљаван на привременој пошти на Јахорини за вријеме одржавања шампионата.

Цртеж жига радио је Перо Карловић, техничар ПТТ предузећа Сарајево, а гравиран је у печаторезници ПТТ предузећа Сарајево.

За овај случај, на молбу Смучарског савеза Босне и Херцеговине одобрена је и отворена привремена пошта, која ће функционисати само у дане одржавања шампионата тј. 9 и 10. Ш1. 1957 на самом мјесту такмичења.

Савез филателиста Босне и Херцеговине дао је израдити укусне приголне спомен омотнице за први дан употребе овог пригодног жига и продаје их по 25 динара од комада с отиском пригодног жига на марци од 1 динара.

фалсификата

Али. треба знати да и у једном издању нису сви ови елементи, код целог издања, потпуно исти. Не припреми се, например, боја за цело издање уједанпут, те се добијају разне нијансе боја и због неједнаког мешања, и због неједнаког премазивање клишеја, и због поступног трошења боје при штампањи итд. Нарочито се велике разлике јављају код редовних издања, која се штампају у великим количинама и кроз дуже време. Код њих се јаваљају разлике и у папиру и у боји (тоновима), и у гумирању, па и у зупчању. Ове се разлике јављају и онда кад се марке штампају без прекида у великим количинама, а нарочито, ако се раде у више наврата, — на више поруџбина поштанске управе. Све ове и оваке разлике нису разлог за издвајање

Најпре се морају добро уочити све a појединости на оригиналном издању: У посебна издања, али оне постоје и ИЕ цртежи, папир, боја начин штампања, елисе ДА подвајају У Јалији врста и начин гумирања, врста растав- штампања, која су — за специјалне саљања и све особености на њима. купљаче — подврсте једног издања. Та

LEE

62