Filatelista

6 мостићем за датум; на њему се јасно чита „К. ч. К. МПТГ РО5Т“ у прстену торе, док у доњем делу видимо нејасне контуре слова — вероватно речи „ЗАНАЈЕМО“. У мостићу је датум „10. Х, дакле, с годином неодређеном. На полеђини карте пише издавач „Књижара Капон Сарајево Краља Петра 4“.

Да резимирамо грешке ове грубе махинације: 1) Марке новотиска нису никад регуларно жигосане. .

2) Жиг је новијег датума.

3) Карта — разгледница потиче тек после 1918 године тј. после ослобођења, док би махинације требала да буде из преанексионог тј. окупационог периода.

Жод ове махинације карактеристично је уочити:

1) Она води порекло од једног предратног београдског трговца марака.

2) Жиг је стицајем непознатих окол-= ности дошао у руке, које су га злоупотребиле вероватно више пута.

3) Оваких карата има више комада.

Напомена: Скрећемо пажњу и овом приликом сакупљачима класичног периода марака Босне и Херцеговине, да обрате пажњу на жигосане марке, јер исте могу каткад носити и оригиналан жиг, — а да све буде накнадно „намештено“,. — Познато је да је известан ограничен број старих жигова после 1918 године запао у приватне руке, што је довело у опасност оригиналност жигова тј. довело до лажног жигосања.

Др. Б. Новаковић

НЕМАЧКА ОКУПАЦИЈА АЛБАНИЈЕ

Ветпћага Огоезге пише у „Масћеј Випазећац": Једно тобожње ратно издање сад ми је предочено. Марка Албаније од 50 Спада (Пг. 123) с претиском „ВЕРОВШ КА" претискана је у горњој половини у два pena pemmMa „Deutsche Besetzung” ripBeним готским словима, а стара ознака вредности је преиначена новим претиском „! Егапк“ лево и десно при дну. Потичу из Италије; понуђен каже да је марке добио много година од неког немачког капетана.

Код овог тобожњог ратног издања пада у очи: основна марка пуштене је у течај 1925 године и чудновато је да се посегнуло за маркама стара Албаније, иако се иначе, обично, прештампавају последња издања. На предложеном табаку од 50 комада без руба претисци су само преко четири десна вертикална

реда по 10 комада, а леви ред од 10 марака је без претиска, те се могу извадити 10 хоризонатних парова са и без претиска. Пада у очи још и то да се појавила само једна вредност.

Да се пак ово издање појављује тек сада, после пуних дванајест година од свршетка окупације, па још из Италије, а не преко припадника немачке упразе, жигоше ово издање одмах као „махерај“ на штету филателиста,

ФИНЛАНДИЈА СА ПРИВЕСКОМ

Читамо у „Мпсће! Випдазећац“ за јануар 1957 г.: „У последње време појављују се понуде Финландија-марака с отштампаним привеском „5,//5 Ј. Г. ВОМЕВЕВС“ на писмима. Како нам саопштава организациони комитет „ЕМБАМРТА 56”, овде се ради о једној творевини, која није ни од. организационог комитета, нити од финске генералне дирекције пошта званично била издата, већ је при-

премљена од приватне стране и расту- -

рана на нарочито штампаним ковертама. Треба се чувати куповине таквих објеката по претераним ценама“.

САОПШТЕЊЕ ФИНСКОГ САВЕЗА 0 РЕПАРИРАНИМ ФИНСКИМ МАРКАМА

Савез финских филателистичких друштава упутио је ово саопштење Међународном савезу филателиста:

У току последњих година фински филателисти су установили да из иностранства притичу у Финску велике количине репарираних финских марака. Нарочито обилују марке из издања од 1860—1866 г. снабдевене чак и с лажним браздама. Репарације су добро изведене и марке нису означене да су репариране.

Према томе Савез финских филателистичких друштава предлаже:

1) Да Ф. И. ЏП, у својим саопштењима упућеним члановима Ф. И. П-е, обрати пажњу на ове фалсификате и репарације; 2) Да Ф. И. П. препоручи члановима Савеза да одбијају пријем у своје службене органе анонса којима се нуде репарације у случају, кад редакција није уверена да ће огласивач означити на примерку који је у питању да је репариран, 3) Да Ф. И. П. препоручи редакцијама осталих филателистичких часописа да и они поступају по упутима под 2).

64