Filatelista

вереника је изабран друг Милорад Алексић, управник тамошње поште. И члановима повереништва и изабра-

ном поверенику Уредништво жели ус-

пеха у раду и ширењу филателије међу тамошњим грађанима, а нарочито међу омладином, којој филателија треба да послужи као средство за усавршавање у науци, пропаганди другарске љубави, рада и мира у свету.

НОВА ПОДРУЖНИЦА У БАТАЈНИЦИ

У Батајници је основана нова подружница 30 септембра 1956 на оснивачкој скупштини, у присуству 15 чланова и омладинаца. По прочитању и пријему правила изабрана је управа: У управни одбор: за претседника Тихомир Терзић, за секретара Жарко Ковачић и Миливој Велимирац.

Новој подружници Уредништво жели успеха у раду и на пропаганди филателије међу тамошњим грађанима и омладином. Срећан рад!

ОСНИВАЊЕ НОВЕ ПОДРУЖНИЦЕ У НЕГОТИНУ — КРАЈИНА

18 октобра 1956 састало се 17 филатетелиста из Неготина у дому Н. 0. С. Неготин и решили да се оснује подружница СФС. Џо прочитању и пријему правила изабрана је управа:

У Управни одбор: Розмир Стојановић, Миодраг Митровић, Блашко Панић, Живојин Балџић и Борис Межински.

У Надзорни одбор: Јован Никчевић, Анка Рокић и Душан Клус.

У Суд части: Христифор Јовановић, Бранибор Рамовић и Миодраг Мишић.

Према привржености и љубави оснивача према филателији има се много наде у успешан рад нове подружнице, која има много услова да у Неготину развије пропаганду за филателију и међу грађанима и међу омладинцима. Честитамо новој управи и желимо јој много успеха.

ПРЕСТАНАК РАДА ПОДРУЖНИЦЕ У ПИВНИЦАМА

28 децембра 1956 одржана је редовнај годишња скупштина у Пивницама. НПошто су' прочитани извештаји о раду подружнице и о њеном пословању и извештај Надзорног одбора, дата је разрешница Управном и Надзорном одбору. На крају је друг А. Дургала упозорио да је број чланова јако смањен, да је остало свега 6 чланова, а остали или су се отселили из Пивница или су изјавили да желе да иступе из чланства, па је

предложио да се подружница распусти и да се преостали чланови преведу у подружници СФС у Бачкој Паланци.

Уредништво „Филателисте“ је мишљења да би било боље да је у Пивиницама остало повереништво, које би присније сарађивало с тамошњим члановима и љубитељима филателије, а нарочито с омладином. Овако ће, преведени у друго место, макако били привржени филателији, као појединци, бити у шире слојеве народа.

ПОДРУЖНИЦА У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

Редовна годишња скупштина ове подружнице одржана је 10 фебруара 1957

Поводом извештаја о раду ове подружнице у 1956 години друг Озрен Вељков, осврнувши се на задатке СФС „који се састоје у развијању и популарисању филателије, у масовном окупљању трудбеника и омладине да би се развијала љубав према отаџбини, јачању братства и јединства нашег народа, о значају филателије за лично усавршавање културе сваког појединца и о особинама које треба да има сваки филателиста као активан градитељ социјализма и нашој земљи“, — он је констатовао „да су чланови подружнице били врло неактивни“, да се управни одбор није бавио конкретним задацима, већ је своју активност сводио на обављање текућих послова. Чланови подружнице нису одржавали редовно састанке. На популарисању филателије није учињено ништа значајније, па због тога није било у току године пријема нових чланова“.

После озбиљне дискусије о свим извештајима и предлозима доношени су закључци и препоруке за рад у 1957 години, а по датој разрешници досадашњој управи изабрана је нова управа, у коју су ушли:

У Управни одбор: Арсенић Бошко, Вељков Озрен, Дургала Андрија, Ми-

„лински Ласло и Фејса Никола.

У Надзорни одбор: Холига Фриђеш, Шустер Михаило и Хорват Стеван.

У Суд части: Дембиц Траута, Капкало Сергије и Грајзингер Јан.

На овој скупштини су примљени у чланство досадашњи чланови „бивше подружнице СФС у Пивницама“.

ПОВЕРЕНИШТВО СФС У АДИ

И за 1957 годину у овом вредном повереништву изабран је за повереника Шарњаи Миклош, а за благајника Апро Лајош. Између осталих одлука овог повереништва за рад у 1957 години нарочито је за похвалу одлука о формирању омладинске секције, за чијег је руководиоца одређен Ваш Павел.

67