Filatelista

~.

cija u Njujorku; ispod njega je u mostiću datum u jednom redu. Boja žigova crna. Žigovi se razlikuju među sobom po tekstu: Za Beograd: Tekst u слше „ДАН УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА / БЕОЕРАЛДУ".

Za Zagreb: Tekst u latinici: „DAN UJEDINJENIH NACIJA / ZAGREB”.

Za Ljubljanu: Tekst u latinici: „DAN ZDRUŽENIH NARODOV / LJUBLJANA”. Za Sarajevo: Tekst mešovit: „TAH УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА / SARAJBVO”.

Za Skoplje: Tekst u силне, па тпакедопскот: „ДЕН НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИМ / СКОНЈЕ".

Za Titograd: Tekst u ćirilici: „TAH УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА | ТИТОГРАД".

ZEMUN. — 29. Х — 1. ХЕ. 1957

Та Prvi kongres stručnjaka za zaštitu bilja FNRJ u Zemunu odobrila je Gen.

direkcija PTT rešenjem Br. 11829 od 9. XX. 1957 upotrebu mprigodnog poštanskog žiga za vreme trajanja kongresa. Boja žiga crna. :

Žig je okrugao, bez okvira. Prigodni natpis (u ćirilici): „I KOHTPEC СТРУЧАКА ЗА ЗАШТИТУ БИЉА ФНРЈ | ЗЕМУН Ц krugu грођа. 17 мпшгабпјет krugu je prigodni crtež i, pri dnu, mostić za datum. Boja žiga crna.

SENTA. — 22 IX — 2. X. 1957

Za 1I filatelističku i nmumizmatičku izložbu u Senti odobrila je Gen. direkcija PTT rešenjem Br. 9046 od 14. VIII. 1957 upofrebu prigodnog poštanskog žiga (V. sliku žiga u фгоји 7—10 „ЕМафенсје“ па 5. 133).

Žig je okrugao, bez okvira. Prečnik 45 mm. Natpisi u krugu (u latinici): „PRVA PFILATEJLISTIČKA I NUMIZMATIČKA IZLOŽBA / SENTA”. U sredini žiga je crtež gradskog grba. Više njega je datum, a ispod godina „1957”. Boja žiga crna.

Пригодни жиг поште Пале за време П смотре извиђача Југославије

Један сарадник из Сарајева пише нам:

Љетос, од 7 до 16 августа. 0. г. приреЂена је Ш смотра извиђача на Палама крај Сарајева, уз учествовање и гостију из иностранства. Ту је био, за цијело вријеме смотре, импровизован цијели град, са свим потребним инсталацијама, установама, па и са поштом. Та је привремена пошта имала посебан поштански жиг.

Дакле, поводом те смотре употребљаван је пригодни жиг за читаво вријеме смотре у црвеној боји, — с непокретним датумом.

Жиг је израђен у печаторезници Дирекције ПТТ саобраћаја у Сарајеву, по одобрењу исте Дирекције бр. 17098 од 31 УП. 1957. Жиг је облика равнокраког трокута; у њему су угравирана друга четири мања трокута са заставом, амблемима и знаковима извиђача. Око трокута изгравиран је текст: „ПАЛЕ / (6—17 VIII 57) II СМОТРА ИЗВИЂАJA“. Према врховима трокута, споља, су петокраке звјездице. — Цртачи жита су Инж. арх. Јурај Најдхарт, професор сарајевског техничког факултета и Владимир Стојанов, апе. арх.

Овдје је важно сопменути боју жига. Док је званично одобрење гласило на прву боју, дотле су стварно употребљавали „црвену“.

Како обично бива, у оваквим случајевима мешају се и нестручњаци, па се

са захтјевом за пригодни жиг закасни или се тражи противним путем. Тако је било и овај пут. Употребу жига је одобрила, како је горе речено, Дирекција ПТТ у Сарајеву, на основу опет посебног одобрења Генералне дирекције

"РАБЕ 765 7157 => | ija? ИУ

у са == КЕ а

УМ %

зато, јер, наводно, да је код непокретног датума довољно да одобрење изда Дирекџија ПТТ саобраћаја. По мом мишљењу жиг, ако није одобрен ријешењем Генералне дирекције, није званичан жиг, а овај се жиг ипак употребљавао за цијело то вријеме, и то у другим, произвољним бојама.

195