Filatelista

Kroz filatelistički svet

+

„EVROPSKE MARKE”

I ove godine su države, koje pripad.'ju Zajednici uglja i čelika (Belgija, Firancuska, Italija, Luksenburg, Zapadna Nemačka i Sar) izdale „Evropske marke” ali sada s različitim motivima. Ove godine im se pridružila i Švajcarska, koja пе pripada pomenutoj zajednici, tako da ćemo imati svega 17 ”evropskih maraka”:

Belgija: 2, 4 fr.

Sa slikom: šest vlatova žita pred stovarištem uglja, fabričkim dimnjacima i jednom metalnom mostovskom komstrukcijom. Framcuska: 20, 35 fr. Dve ruke koje drže zupčanik i maslinovu grančicu.

Holandija: 10, 30 c.

Šestokraka zvezda u vidu vetruške; na svakom njenom kraku po jedmo slovo od „EUROPA”.

Паја: 25, 60 1.

Jedno veliko „E” od izvijene trake u bojama zastava zemalja članica Zajednice. Luksemburg: 2, 3 fr. Stilizovana slika.

Nemačka Zap.: 10, 40 pf. Stilizovano drvo (s jako razvijenom Кгоšnjom i korenom).

Sar: 20, 35 fr. S istom slikom kao kod Zap. Nemačke

(semo razlika u cenama i s natpisom SAARLAND). Švajcarska: 25, 40 с. Upredanje užeta od sedam kanapa (šest zemalja Zajednice i Švajcarska).

PRODAJA PONIŠTENIH PRIGODNIH MARAKA FNRJ

U „Politici? od 4 avgusta 1957 objavljeno. je:

Naši filatelisti, a naročito omladina, već odavno oskudeva u poništenim prigodnim markama raznih novijih izdanja, kako u pojedinim vrednostima. tako i u komnpletnim serijama. Ove maše marke u žigosariom stamju mogu se u inostranstvu iupiti u proizvoljnim količinama, dok se kod ras ne mogu migde nabaviti, jer su u malim količinama bile u prometu, a nigde nisu prodavane kao poništene.,

Da bi se našim filatelistima, a maročito omladini, pružila mogućnost da dođu do

ovin maraka, odlučeno je da se pripremi dovoljna količina raznih popularnih izdanja počev do 1954 godine do danas i da se prodaju preko stalnih prodavnica „Jugolfilatelije?”? u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu. Ljubljani, Skoplju, Subotici, RiJeci, Dubrovniku i privremenih prodavnica u Splitu, Sibeniku, Hercegnovom 1 Mariboru. Marke će se prodavati po prislupačnim cenama i to: kompletne serije, otprilike po njihovoj nominalnoj vrednosti, a male serije od 3 i 6 vrednosti po nešto Višoj ceni od polovine njihove поminale. Prema tome će se u prodavnicama „Jugofilatelije, moći kupovati žigosane prigodme marke naših lepih i zanimljivih izdanja faune, flore, umetnosti, olimpiJade i dr.

PILATELISTI U SAVETODAVNIM ODBORIMA POŠTANSKIH UPRAVA

Mimistarstvo pošta Zap. Nemačke imenovalo je za članove u savetodavnom odboru savezne poštanske uprave pretsednika Saveza filatelista Zap. Nemačke i urednika jednog filatelističćkog časopisa.

I generalna direkcija pošta SAD imenovala je u savetodavni odbor za nova izdanja maraka trojicu filatelista pored Još četvorice stručnjaka za grafiku, umetnost i propagandu.

IZ ARGENTINE

Ranije je bilo objavljeno u filatelističkoj štampi da će biti izdato 18 maraka za uspomenu na panameričke igre 1951. One su stvarno bile i otštampame, ali su ubrzo zatim bile uništene. Razlog je tome bio, što su, čudnom slučajnošću, svi atletičari na slikama maraka bile nalik na neke peToniste. FILUMENIJA I FILUMENIST

Ovo su nove kovanice, koje nemaju nikakve veze s filatelijom, sem što i one označavaju jednu vrstu sakupljanja i skupljača. Postale su od grčke reči „philos” (= ljubitelj) i lJatmske „Lumen” (= svetlost), te ujedinjene u jednu reč, označavaju ljubav za sakupljanje etiketa od žižica (za proizvodnju svetlosti), odnosno skupljača tih etiketa.

Ove godine počeo je da izlazi u Ветliru i jedan listić za obaveštavanje skupljača etiketa од Žžižica (šibica) pod imenom „Der Phillumenist”.

NAJSTARIJI FILATELISTIČKI ČASOPISI Prvi stručni filatelistički časopis pojaVio se 15. XII. 1862 u Liverpulu pod ime-

189